Töltött káposzta a sütőből!

2016. december 08. 21:02 - Orlovácz Beatrix

tk1.jpg

 

Mikor kislány voltam a nagymamám minden télen saját készítésű hordós savanyú káposztát árult. Egy kis papíron az ablakba ki volt írva, hogy savanyú káposzta eladó. Jöttek a környék béliek és minden hordó nyitásnál nekünk is jutott egy-egy falat. Isteni finom volt. Ezek azok az idők, amik már soha vissza nem jönnek, azonban az emlékek mélyen bennem élnek.

Amikor bejönnek az első hűvösebb idők, valahogy rögtön a konyhámba a töltött káposzta illatára és ízére vágyom. Mindig azt gondoltam, hogy töltött káposztát készíteni egy fél napos nagy procedúrás program. Mindaddig, még anyukámtól meg nem tanultam fenségesen elkészíteni. Igazán megunhatatlan és elronthatatlan. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert biztosan nem fogtok benne csalódni. Aki még sosem próbálta meg itt az ünnepek alkalmával a családi asztalra varázsolni, mindenképp itt az ideje. Biztos sikert garantálok. 

A leglényegesebb az összetevőkön kívül, hogy miben sütjük. Én egy ~ 30 cm.x 38 cm.-es tepsiben szoktam. Fontos, hogy mindig nagyobb legyen az edényünk, és ne teljesen tele tegyük a káposztával és a hússal, mert ugye a fenséges szaftunknak is kell hely maradjon. Ebből a receptből 20 darab közepes gombóc lesz és véleményem szerint 2-3 gombóccal teljesen jól lakik egy meglett férfi is. Mint tudjuk a töltött káposzta minél tovább áll, annál finomabb, ezért nyugodtan készítsd el akár 2-3 főre is ezt a mennyiséget. 

 

A receptem:

1 kg. darált hús /sertés combból szoktam/

1 kg. savanyú káposzta /+ levél, ha szeretjük/

220 g. rizs

120 g. füstölt sonka

60 g. vöröshagyma - 1 kisebb vagy egy fél nagyobb fej-

4 nagyobb gerezd fokhagyma

1 tojás

0,5 dl. olívaolaj

3 evőkanál törött pirospaprika

2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt

só, bors

tk5.jpg 

 

A rizst 2  teáskanál sóval félig megfőzzük. Leszűrjük és félretesszük.

Ez idő alatt a vöröshagymát apró kockára vágjuk. A 2 evőkanál törött paprikát és a rozslisztünket alaposan összekeverjük egy kisebb tálba. A füstöl sonkánkat pici, apró kockákra vágjuk és félre tesszük.

A darált húst, a tojást, 1 evőkanál törött paprikát, 4 gerezd reszelt fokhagymát, 3 csapott teáskanál sót és a borsot ízlés szerint alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a félig megfőtt rizst és egyneműre dolgozzuk.

A savanyú káposztánkat egy vízben hirtelen átöblítjük. Attól függően, hogy mennyire savanyú a káposzta. Semmiképp ne áztassuk, mert elveszítjük a savanyú jellegét.

tk2.jpg

Elővesszük a tepsinket és egy fél deciliter olívaolajat egyenletesen eloszlatunk a tepsink aljába. A káposztánk felét egyenletesen eloszlatjuk a tepsikben. Egy tálba vizet teszünk, így nem ragad a hús a kezünkhöz, ha mindig egy picit nedves és közel azonos gombócokat formázunk kézzel. Mikor a hús elfogyott, meghintjük a kockázott sonkánkkal és a vöröshagymánk felével a húst. Majd mehet rá a maradék káposzta és a maradék vöröshagyma. 

tk3.jpg

Mikor kész vagyunk a rétegezéssel, felöntjük a tepsinket, hogy majdnem teljesen ellepje a víz a húst.Mehet a tetejére a pirospaprika és a liszt egyvelegünk. Alufóliával lefedve 180 fokos légkeveréses sütőben 50 percig sütjük. Amikor letelt az időnk levesszük a fóliát és két kanál segítségével megforgatjuk a gombócokat és óvatosan lenyomkodjuk azokat a részeket, ahol a lisztes paprikánk még fent maradt a káposztánk tetején. 

Ekkor mehet a tetejére 2-3 darab hegyes erős paprika. Visszatesszük a sütőbe már fólia nélkül és ~ 20 percig sütjük tovább. 

 

Tejföllel és ízlés szerint kenyérrel tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia

 

B.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr8812033999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2016.12.10. 07:53:23

Töltött?

Mondom TÖLTÖTT!
Káposztalevélbe, tormalevélbe, szőlőlevélbe. Meg még egy párféle levél jöhet.

A recept egyébként jó.

hobbychef 2016.12.11. 13:27:54

Az étel guszta és a leírás alapján valószínűleg finom is. DE!!! Nem töltött káposzta! Ez rizses húsgombóc savanyú káposztával együtt sütve. A töltve - legalább is szerintem - azt jelenti, hogy valamilyen levélbe kerül a töltelék. Jelen esetben célszerű káposztalevelet használni. De Te ezt nagyon jól tudod. De akkor miért töltött káposztának nevezed az ételed?
süti beállítások módosítása