Különös ponty étel egy bajai konyhából!

2017. március 21. 20:00 - Orlovácz Beatrix

halleves3_masolata.jpg

Bajai életem velejárója kisgyermekkoromtól a halászlé főzés. Talán a szokásostól többször és többet fogyasztunk halat. Főleg pontyból, de nálunk nem ritka a vegyes halászlé sem. Azt hiszem innen indult anno a halszeretetem és a diétám, majd az életmódváltásom még jobban fokozta a halfogyasztásom mennyiségét. Legfőképpen azért mert szeretem, kímélő és szint bármely életmódba beilleszthető. 

Eddig a szokványos bajai halászlé került nálunk asztalra, ha pontyról beszéltünk, aminek elkészítése nálunk férfi munka. Egy ideje azonban mozgatta a fantáziám, hogy az én életvitelembe beilleszthető ételt készítsek. Így született meg ez a receptem. Minden családtagom és a jómagam tetszését is elnyerte, így közös megegyezéssel szeretett étel lesz nálunk a családi asztalon. 

 

Különös ponty étel egy bajai konyhából:

 

halleves2.jpg

Hozzávalók:

1-1,5 kg. tisztított ponty

1 szál újhagyma

2 nagyobb répa

1 fehérrépa

1 maréknyi darabolt gomba /tetszőleges/

1 közepes fej karalábé

2 gerezd fokhagyma

1 maréknyi petrezselyem

1,5 dl. rizstejszín

tetszőleges mennyiségű rizstészta, tojás és citrom

só, bors, egy kávéskanál curry, egy kávéskanál kurkuma

 

halleves1.jpg

A hal fejéből és farkából készül a levesünk. A fejet félbe vágjuk a hal farkát pedig körülbelül 1 cm.-es csíkokra szeleteljük. Lesózzuk és félretesszük. A zöldségeket tetszőlegesen karikázzuk és kockázzuk. Egy nagyobb fazékba tesszük a halat és a szeletelt zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni és a fűszerekkel ízesítjük. Forrástól számított 25 percig főzzük közepes lángon. Mikor letelt az idő félrehúzzuk és a rizstejszínnel felöntjük. Visszatesszük főni az első forrásig. 

Tetszőleges mennyiségű rizstésztával, tojással és citrommal tálaljuk. 

 

 

Sült pontyszeletek édesburgonyával és karalábéval

 

A ponty derekakat 2 cm.-es szeletekre vágjuk és alaposabb besózzuk. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk és egymás mellé fektetjük a halszeleteket. Az édesburgonyát és a karalábét megtisztítjuk és kockákra illetve hasábokra vágjuk. A zöldségeket és a halat őrölt borssal meghintjük és 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük. 

 

Egészséges hozzávalókból, gyorsan elkészíthető fenséges étel, akár egy ünnepi asztalra is. Fogyasszatok minél több halat. Mindamellett, hogy egészséges, laktató, alakbarát és egy igazi ízorgia. 

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr2212359769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása