Vaníliás-gyümölcsös torta!

2017. július 17. 15:37 - Orlovácz Beatrix

gyumolcstorta.jpg

 

Mint tudjátok, nem titok, hogy nagy szenvedélyem a sütés. Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát, aminek a receptjét megosztom veletek. 

Szerettem volna valami állati eredetű tej, cukor és fehér liszt mentes tortát sütni, amiből én is nyugodt szívvel tudok enni. A lényeg ugye az volt, hogy egy ízélményében élvezhető és küllemében stabil tortát kapjak. Mivel én nem használok semmilyen zselatint, sütőport, fixálókat és oda nem illő anyagokat a sütéseim során a legnagyobb kihívás a krém állaga volt. 

A piskóta:

100 g. rizsliszt 

120 g. eritrit

4 tojás

csipet só

1 teáskanál víz

4 g. céklapor (elhagyható)

A lisztet és a cukrot külön tálba kimérjük. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájához adjuk az eritritet a fehérjéhez pedig a csipet sót és a vizet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját az eritrittel habosra keverjük egy robotgéppel. A keményre vert fehérjénkhez öntjük a felhabosított tojássárgáját és a lisztet és a céklaport/. Óvatos mozdulatokkal, egy szilikon spatula segítségével egyneműre keverjük. A sütőt 150 fokra, légkeverésre állítjuk. Egy közepes méretű tortakarika aljba sütőpapírt vágunk és beleöntjük a masszánkat. Tűpróbáig sütjük. 

 

A krém:

500 ml. rizstej

3 tojás sárgája

6 evőkanál eritrit

1 tasak vaníliás xilit (Nyírfacukor)

14 g. konjak liszt

20 g.eritrit

1 Cocomas /kókusztejszín- 200 ml./

A rizstejet 3 kanál eritrittel és egy tasak vaníliás xilittel felforraljuk. 3 tojássárgáját 20 g. eritrittel habosra keverünk. Amikor a tej felforrt félrehúzzuk és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a habosra kevert tojássárgáját. Első forrásig visszatesszük főni. Ismét félrehúzzuk és hozzáadunk 14 g. konjak lisztet. Megvárjuk még kihűl. Addig 1 doboz cocomast egy robotgéppel felhabosítunk. Amikor kihűt a főtt krémünk hozzáadjuk a kókusztejszínt és robotgéppel egyneműre keverjük.

Amikor kihűlt a piskótánk 3 részre vágjuk és betöltjük a krémmel. A második rétegbe meggyet szórtam és úgy rétegeztem. Hűtőbe tesszük. Amikor összehűlt a szélét és a tetejét bevonjuk a krémmel. 

Panírozás:

Egy marék pörkölt mandulát apró darabokra vágtam és a szélét a tortának bepaníroztam vele. 

A tetejére tetszőleges gyümölcsöket teszünk. 

 gyumolcstorta4.jpg

Fantasztikus ízvilág. 

 

Sokan félnek a torta sütéstől a bonyolultság végett. Ez a recept és az összeállítás elronthatatlan. 

Amennyiben édesebb ízre vágytok a krémbe utólag /amíg meleg/ még eritrit keverhető. 

gyumolcstorta3.jpg

Egy éjszakát / minimum 5 órát/ a hűtőben pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen.  

 

Jó sütögetést!

 

Ízorgia

 

B.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr3412670031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.07.17. 19:00:33

Jól néz ki a nyitóképen a torta, lehet, hogy megsütjük lisztből, cukorból, laktózmentes tejből és kókuszkrémből :)
(A nyírfacukor és hasonlók használatánál durván keserű mellékízt érzek, pedig mi általában felezzük-harmadoljuk a sütikbe kerülő cukrot.)
süti beállítások módosítása