Mint tudjátok, nem titok, hogy nagy szenvedélyem a sütés. Anyukám születésnapjára készítettem ezt a tortát, aminek a receptjét megosztom veletek.
Szerettem volna valami állati eredetű tej, cukor és fehér liszt mentes tortát sütni, amiből én is nyugodt szívvel tudok enni. A lényeg ugye az volt, hogy egy ízélményében élvezhető és küllemében stabil tortát kapjak. Mivel én nem használok semmilyen zselatint, sütőport, fixálókat és oda nem illő anyagokat a sütéseim során a legnagyobb kihívás a krém állaga volt.
A piskóta:
100 g. rizsliszt
120 g. eritrit
4 tojás
csipet só
1 teáskanál víz
4 g. céklapor (elhagyható)
A lisztet és a cukrot külön tálba kimérjük. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájához adjuk az eritritet a fehérjéhez pedig a csipet sót és a vizet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját az eritrittel habosra keverjük egy robotgéppel. A keményre vert fehérjénkhez öntjük a felhabosított tojássárgáját és a lisztet és a céklaport/. Óvatos mozdulatokkal, egy szilikon spatula segítségével egyneműre keverjük. A sütőt 150 fokra, légkeverésre állítjuk. Egy közepes méretű tortakarika aljba sütőpapírt vágunk és beleöntjük a masszánkat. Tűpróbáig sütjük.
A krém:
500 ml. rizstej
3 tojás sárgája
6 evőkanál eritrit
1 tasak vaníliás xilit (Nyírfacukor)
14 g. konjak liszt
20 g.eritrit
1 Cocomas /kókusztejszín- 200 ml./
A rizstejet 3 kanál eritrittel és egy tasak vaníliás xilittel felforraljuk. 3 tojássárgáját 20 g. eritrittel habosra keverünk. Amikor a tej felforrt félrehúzzuk és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a habosra kevert tojássárgáját. Első forrásig visszatesszük főni. Ismét félrehúzzuk és hozzáadunk 14 g. konjak lisztet. Megvárjuk még kihűl. Addig 1 doboz cocomast egy robotgéppel felhabosítunk. Amikor kihűt a főtt krémünk hozzáadjuk a kókusztejszínt és robotgéppel egyneműre keverjük.
Amikor kihűlt a piskótánk 3 részre vágjuk és betöltjük a krémmel. A második rétegbe meggyet szórtam és úgy rétegeztem. Hűtőbe tesszük. Amikor összehűlt a szélét és a tetejét bevonjuk a krémmel.
Panírozás:
Egy marék pörkölt mandulát apró darabokra vágtam és a szélét a tortának bepaníroztam vele.
A tetejére tetszőleges gyümölcsöket teszünk.
Fantasztikus ízvilág.
Sokan félnek a torta sütéstől a bonyolultság végett. Ez a recept és az összeállítás elronthatatlan.
Amennyiben édesebb ízre vágytok a krémbe utólag /amíg meleg/ még eritrit keverhető.
Egy éjszakát / minimum 5 órát/ a hűtőben pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen.
Jó sütögetést!
Ízorgia
B.