Pillanatok alatt elkészíthető, fehér liszt mentes tortilla a konyhámból!

2017. szeptember 02. 15:19 - Orlovácz Beatrix

tortilla1.jpg

 

Amit az én étkezésemről tudni kell, hogy nem vagyok vega, vegán és semmi egyéb. Mindössze évek alatt, a fogyásomat követően végig azon voltam, hogy kialakítsak magamnak egy életvitelt, ami valójában élhető. Amiben megvan a szénhidrát a fehérje és minden egyéb tápanyag szükséglet. 

Így sok év után elmondhatom, hogy jelenleg nem fogyasztok állati eredetű tejterméket. Nem eszem húst csak halat. Nem eszem továbbra sem fehér lisztet és cukrot. Kerülöm a finomított élelmiszereket. Sokan kérdezik, hogy miért. Egyet tudok mondani rá, most így érzem jól magam. Így érzem kereknek az életem. Számomra a táplálkozás kiemelkedő helyet foglal a fontossági ranglistán. 

Elhoztam nektek a legújabb receptemet. Egy tésztát. Egy olyan lehelet vékonyra nyújtható tésztát, ami nem tartalmaz tejterméket, tojást, cukrot, fehér lisztet, sütőport, élesztőt és semmi felesleges alapanyagot. Mellékíz és minden egyéb mentes. 

Van, hogy reggelire, de van, hogy ebédre készítem el. Töltelék függő. 

A tészta alapreceptje:

65 g. kölesliszt

13 g. útifűmaghéj

1 g. tápióka keményítő

5 g. cirokliszt

2 g. szódabikarbóna

1 g. citromsav

csipet só

2 ml. almaecet

120 ml. langyos víz

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük és alaposan összekeverjük. A vizet és az almaecetet kimérjük és a száraz alapanyagokhoz adjuk. Egy keverőspatula segítségével alaposan összekeverjük és 6-8 percig állni hagyjuk. Amikor kellőképpen összeállt a tésztánk elfelezzük és 1-2 mm. vastagságúra nyújtjuk. 

Én egy tiszta konyhai munkalapon szoktam kinyújtani. Nem szükséges lisztezni a felületet, mert nem ragad és nem szakad. 

 

tortilla2.jpg

Amikor a tésztánk összeállt és megfeleztük, 2 azonos nagyságú kör formára nyújtottuk, magas hőfokon (nálam 9-es) egy serpenyőben minden zsiradék nélkül hirtelen kisütjük. 1-1 perc körülbelül egy-egy oldala. Serpenyő és tűzhely függő. 

Középen hosszanti irányban megtöltjük és mint egy borítékot összehajtjuk vagy szimplán az egyik oldalát megtöltjük és feltekerjük. 

 A töltelékek állandó jelleggel változnak, attól függően, hogy mit kívánok és amikor kinyitom a hűtőt, mit találok szemben önmagammal. 

Én hús nélkül, sült és nyers zöldségekkel,párolt lila káposztával, avokádóval és növényi füstölt sajttal töltöttem a napokban. 

Pirított csirkemellel, hallal vagy minden egyébbel megoldható, ízlés kérdése. 

 

tortilla3.jpg

Amennyiben van otthon tortilla sütő formánk a nyers tésztát ugyanúgy vékonyra nyújtjuk és belesimítjuk a formánkba. 200 fokos és légkeveréses sütőben 5-7 percig sütjük. 

Amikor kész megtöltjük. 

 

Vallom, hogy egy hosszútávon sikeres életmód alapja a változatosság.

Ami ennél is lényegesebb mostanság számomra, hogy jó érzéssel töltsön el minden egyes étkezésem. 

Pici, apró lépésekkel nagyon sokat tehetünk önmagunkért, az egészségünkért, a jó közérzetünkért és az alakunkért. 

 

Nálunk ez a mennyiség 2 főre elegendő napi minimum ötszöri étkezés esetén. 

 

Csodás hétvégét!

 

Ízorgia

 

B.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr3912798540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása