Az étkezésünk hatása az életünk 4 területére!

2017. szeptember 03. 19:52 - Orlovácz Beatrix

motivacio3.jpg

 

Sokan azt gondolják és bevallom őszintén sok évvel ezelőtt nekem is az a tévhit volt a fejemben, hogy azért kell jól enni, mert akkor szép karcsúak leszünk. Igen ám, de mit is jelent jól enni? 

Számomra azt jelenti, hogy az étel, amit magamhoz veszek boldogsággal töltsön el. Jó érzéssel és minden bűntudat nélkül fogyasszam. Igen, mert a bűntudat sokak életében jelen van. Tapasztalatból tudom. 

Amikor 4 évvel ezelőtt elkezdtem magam beleásni a diéták és fogyókúrák rejtelmeibe azt sem tudtam merre induljak. Nagyon telített a piac. A fogyási időszakom alatt rengeteg ember nyílt meg a félelmein át az önkép zavarától kezdve a túlsúlyán keresztül minden területtel kapcsolatban. Akkor számomra még a cél a fogyás volt. Az a tudat, hogy jól szeretnék kinézni. Sokan vagyunk így ezzel. 

Majd röviden: túlfogytam, túlettem, majd újra ön sanyargattam magam. Egy végeláthatatlan spirálnak éreztem. 2 évembe telt még megtapasztaltam azt, amire valóban vágytam. 

Az önszeretetre. 

Ma már biztosan állíthatom, hogy a testünknek minden tápanyagra szüksége van, amit jónak ítélünk meg. Ez a vezérelvem és a fő mozgatórugóm. Átreformáltam az étkezésem és ezzel egyenesen arányosan megváltoztattam az egész életem.

Nem is gondoljuk,hogy az ételnek, amit elfogyasztunk és megiszunk milyen hatása van az életünk különböző területére. Óra hosszakat tudnék beszélni a számomra és számodra helyes étkezés fogalmáról illetve, hogy milyen területeket érint az életedben.

4 lépésben röviden szeretném bemutatni az étkezésünk hatását az életünk bizonyos területeire!

 

1. Önszeretet

Amikor hízunk és túlfogyunk nincs ember, aki szeretné magát. Reggelente azzal szembesülni a tükör előtt, hogy nem áll jól semmi és nem tetszik, amit a tükörben látunk mély sebeket okoz. Amikor egy üzletben nem találunk magunkra megfelelő ruhát úgyszintén negatívan hat az életünkre. Minél tovább halogatjuk ezt az állapotot, annál nagyobb lelki bántalmak érik az embert és annál nehezebb felállni. Mindenki máshogy érzi jól magát a bőrében. Valakinek túlsúly az, ami másnak a mennyországot jelentené és valakinek álomalak az, ami nekünk a túlsúlyt szimbolizálja. A lényeg, hogy akkor vagy helyen, amikor jól érzed magad a bőrödben. Úgy gondolom, hogy a külső másodlagos, a belső, ami a lényeg. A külső valójában megfog, de nem a 90-60-90 a lényeg. A lényeg a belső kisugárzás. Ami akkor van a tetőfokán, amikor jól érezzük magunkat a testünkben. Amikor reggelente nem okoz problémát belenézni a tükörbe, amikor szépnek érezzük magunkat. Amikor nem vágyunk a visszaigazolásra, mert a nélkül is csodálatosnak érezzük magunkat. Mikor érezted ezt utoljára?

Meg kell tudni szeretni azt az embert, akivel a nap 24 óráját együtt töltjük. Akinek minden gondolatát ismerjük, aki mellettünk van valójában a rosszban és a jóban is egyaránt. Amikor jól eszünk, valahogy minden könnyebb. Azt vallom, hogy az étkezések teszik ki a napunk nagy részét. Szükségünk van rá, mert az életünk alapfeltétele. Minden reggel, délben és este a fő mozgatórugónk. Tudom, hogy nem mindenkinek akkora szívügye a konyha és nem egy szerelem az életében, de minden helyes táplálkozás egy hasznos önmagunkba fektetett idő. Az életünk minden területén fő szerepet foglal. Amikor ünnepelünk eszünk. Amikor vendégségbe megyünk eszünk. Amikor a barátainak találkozunk, eszünk. Minden születésnapot és ünnepet étellel koronázunk meg. Nálunk is így működik. Azonban itt valójában nem az ételen kellene önmagában a hangsúlynak lenni, hanem a társaságnak, a családnak a szeretetnek. A közösen eltöltött minőségi időnek. Viszont, ha már étkezünk, akkor tegyük tudatosan.

Szóval az első lépésnek mindenképp az önszeretetet tartom. 

2. Társas kapcsolatok

Pár héttel ezelőtt felhívott valaki és olyat kérdezett, amit még 30 év alatt senki sem szegezett hozzám. Hogy lehet, hogy a párom túlsúlyosan is szeretett? Bevallom őszintén meglepett. Majd 3 másodperc hatásszünet után azt mondtam, hogy a belső kisugárzik. Ezt valójában így gondolom. Én a párommal nem a holtponton ismerkedtem meg. Nem akkor, amikor nem szerettem önmagam. Biztosan állíthatom, hogy én sem szívesen tölteném együtt az életem egy olyan emberrel, aki nem szereti önmagát. Nem szívesen mennék el egy második randevúra, ha érezném a negatív nyomást. Kivetül. Lehet valaki bármennyire csinos vagy vonzó, amikor az önbizalom egy egészséges határt nem ér el, akkor azt a másik fél megérzi. Olyan emberrel szeretnénk a mindennapokat eltölteni, aki jókedvű, nyitott, mosolygós és életvidám. Mindenki életében vannak problémák. Van, hogy sírunk és szenvedünk. Viszont a napjaink minimum 80%-ban jól kellene tudni érezni magunkat. Amikor valakinek párkapcsolati problémai vannak, esetleg nincs párkapcsolata mindig az az első gondolatom már manapság, hogy miért nem szeretheti önmagát. Vajon miért nem érzi magát elég értékesnek.  Önszeretet. A legfontosabb pont egy jól működő párkapcsolat alapja. Itt minden esetben egészséges önszeretetről beszélek. Amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben. 

 

3. Munka- karrier

Akkor vagyunk sikeresek hosszútávon a munkánkban, ha valójában szeretjük önmagunkat. Jónak érezzük azt, amit csinálunk. Érezzük az energiát magunkban. Maximálisan tudatában vagyunk a képességeinkkel és a tudásunkkal. Ezt azonban csak az az ember tudja, aki ismeri önmagát. Aki nem fél beismerni a gyengeségeit és büszke az erősségeire. Aki mer változtatni, mert tudja, hogy ami szívből jön, az eleve elrendelve sikeres. Én sem mertem addig váltani, még alacsony volt az önértékelésem. Nem éreztem magam elég jónak és több volt a félelmem, mint a sikervágyam. Amikor tisztában vagyunk önmagunkkal, merünk. Lépünk, váltunk, tanulunk és fejlődünk. Mindössze azért, mert bízunk önmagunkban. Abban az emberben, aki reggel bemegy a munkahelyünkre és teljesít egész nap. Önmagunkban. Fejődni csak egy erős önismerettel rendelkező ember tud. Visszalépni pedig, aki gyengébb. Tanulható, tapasztalható és fejleszthető. Fejleszd az önértékelésed. Keresd meg az erősségeidet és a gyengeségeidet. Tedd tisztába magad előtt is a képességeidet és olyan területek nyílnak meg előtted, amikről azt sem tudod, hogy léteznek. 

 

4. Az élet minden területe

Szándékosan hagytam ezt a részt nyitottra. Minden téren változást idézhetsz elő önmagadban, ha elhiszed, hogy értékes, egyedüli és utánozhatatlan vagy. 

Van egy barátnőm, akinek mindig elmondom és most veled is megosztom.

Ne hidd azt, hogy amit nap mint nap véghezviszel, arra mindenki képes. Ne hidd azt, hogy ami tudást birtokolsz, az természetes. Ne hidd azt, hogy teljesen átlagos, az ahogy élsz. Minden napod és minden cselekedeted te vagy. Nagyon sok erősséged és olyan tulajdonságod van, ami nem mindennapos. Ami egyedi és megismételhetetlen. Ne nyomd el az erősségeidet. Irj egy listát minden létező jó tulajdonságodról, képességedről és erősségedről. A lehető, amit megtehetsz önmagadért, ha kiismered, hogy ki is vagy valójában.  

 

Amikor jól étkezel energikusabb vagy. Nem szükséges ebéd után a délutáni szieszta után ásítozni. Amikor jól eszel egészséges vagy. Nem frusztrálnak betegségek. Amikor jól eszel fogékonyabb az agyad és élesebb a gondolkodásod. Amikor jól eszel egy újabb sikerélmény ér és egy újabb okod lesz, hogy büszke legyél önmagadra. 

Találd meg a számodra helyes utat és ne feledd, a táplálkozásunk éltet. Az adja a létezésünk alapját. Az mindennek a kiindulópontja és a mozgatórugója.

 

motivacio.jpg

 

Ízorgia

 

B.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr4212801278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása