Minden mentes fahéjas szilvás pite!

2017. szeptember 11. 21:10 - Orlovácz Beatrix

szilvaspite1.jpg

 

Nyakunkon a szilva szezon. Mi mást készíthettem volna az itthon lévő szilvából, mint egy nagyon finom pitét. Négy nap alatt három pitét sütöttem ez a recept alapján és kijelenthetem, hogy mindenkit levett a lábáról, aki kóstolta.

Nem tartalmaz fehér lisztet, cukrot, tejterméket és adalék anyagot sem.

A saját étkezésemre szabva, tudatosra sikerült ez a receptem. 

 

pite2.jpg

 

Hozzávalók:

A tészta:

100 g. kókuszliszt

12 g. útifűmaghéj liszt

3 g. bambuszrost liszt

1 g. konjac liszt

1 g. citromsav

25 g. eritrit

3 g. szódabikarbóna

2 g. tápióka keményítő

300 ml. víz

4 ml. almaecet

A száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba és alaposan egyneműre keverjük. A vízhez hozzáadjuk az almaecetet és a száraz hozzávalókhoz öntjük.

Egy kanál segítségével összekeverjük és pár percet állni hagyjuk.

Kettő sütőpapír  között a tésztát 3-5 mm. vastagságúra nyújtjuk. 

Egy pite formát pár csepp kókusz olajjal kikenünk. Az alsó sütőpapíron hagyjuk a kinyújtott tésztát és hirtelen mozdulattal a pite formánkra borítjuk. Kézzel belesimítjuk a formába és a szélét egy éles késsel körbevágjuk. A megmaradt tésztát összegyúrjuk és szintén két sütőpapír között kinyújtjuk. 

A sütőnket 180 fokra előmelegítjük.

 

Szilvás töltelék:

800 g. - 1000 g. szilva nagyobb darabokra vágva

1/2 dl. víz

1 csapott teáskanál őrölt fahéj

100 g. eritrit

1 mokkáskanál konjac liszt

 

A szilvát egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat, az eritritet és a vizet. Pár perc alatt összeforraljuk.  Nem kell szétfőzni, mindössze addig, hogy a szilvák megpuhuljanak és még darabokban maradjanak. A tetejére hintjük a konjac lisztet és nem keverjük össze, mindössze mozgatva a lábosunkat összeforraljuk. 

A kész szilva töltelékünket belekanalazzuk a pite formába.

A tetejét ízlés szerint rácsozva vagy mintákat szaggatva díszítjük a maradék tésztánkkal. 

Az előmelegített sütőnkbe 15-18 percig sütjük.

 

Amikor kész és még meleg egy zacskó (10 g.) Nyírfacukor vaníliás xilittel megszórtam a tetejét. Ízlés kérdése, akár el is hagyható. 

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Egy tudatos életmód és egy életmódváltás alapja a változatos táplálkozás. A lényeg az alapanyagokban rejlik. 

 

Jó sütést és nagyon jó étvágyat kívánok!

 

szilvaspite4.jpg

 

Amennyiben elnyerte a recept a tetszésed kövess instagramon és facebookon!

 

Ízorgia

 

B. 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr1512822432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

LordAlyr 2017.09.13. 18:22:32

Már bocsánat. Én is híve vagyok az egészséges táplálkozásnak, DE! olyan dolog, hogy minden mentes NINCS!!!!! Ez azért már idegesítő... Mert ugye bár, ha a tálban úgy mond nincs semmi, tehát levegő van benne, az is valami. Akkor beszélhetnénk minden mentesről, ha az űrben lenne üresen egy tál. Amúgy biztos finom lehet, majd meg is csinálom. Lsz. ne írj olyat, hogy minden mentes, mert nem az. :-)