Nem vagyok alapjáraton édesszájú, azonban van aminek én sem tudok ellenállni. Másodszorra készítettem születésnapra egy hangulatos tortát. Sokak tetszését elnyerve illetve, hogy ez így az étkezésembe nem illik bele elterveztem, hogy elkészítem a cukor és fehér liszt mentes változatát is. Így egy-egy szelet néhanapján számomra is megengedetté vált.
Habkönnyű és mennyei finomság.
Recept:
A tészta hozzávalói:
18 dkg. kölesliszt
10 dkg. vaj (Aldi- háromnegyed zsíros vaj)
5 dkg. por xilit
1 zacskó vaníliás xilit (Nyírfacukor)
1 tojás sárgája
1/2 tk. foszfátmentes sütőpor
csipet só
A lisztet a por xilittel a vaníliás xilittel, sütőporral és a sóval alaposan elkeverjük. Hozzádolgozzuk a szoba hőmérsékletű vajat. Alaposan eldolgozzuk kézzel benne. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és addig gyúrjuk még a tészta össze nem áll. Egy folpacka csomagoljuk és a hűtőben fél órát pihentetjük.
Mindeközben kivágjuk a sablonunkat. Ez attól függ, hogy milyen tortát készülünk készíteni. Lehet szabad kézzel rajzolni vagy a tetszőleges mintát kinyomtatni és körbevágni.
Egy gáztepsi előkészítünk és a hátlapjára sütőpapírt fektetünk. A tésztánkat nem gyúródeszkán, hanem a sütőpapíron elnyújtjuk. A sütőpapírt is enyhén belisztezzük kölesliszttel és a tésztánk tetejét is, hogy ne ragadjon. Hozzávetőlegesen 2-3 mm.vastagra nyújtjuk. A sablonunkat ráhelyezzük és egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk. A leeső széleket eltávolítjuk. 180 fokos légkeveréses sütőben kisütjük.
Amennyiben több és kisebb tésztát sütünk ki egyszerre, akkor a megfelelő távolságra figyeljünk, mert a sütőpor miatt a tészta térfogata nő és összeragadhatnak a tészták.
A sütés ideje alatt figyeljük, mert pár perc alatt kész (4-5 perc). Akkor jó, ha a széle kezd enyhén aranybarna lenni.
Kivesszük a sütőből és lecsúsztatjuk a tepsiről. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémünket.
Hozzávalók:
10 dkg.por eritrit
6 dkg. vaj ( Aldi. háromnegyed zsíros)
25 dkg. mascarpone (Aldi-zsírszegény)
1 tasak vaníliás xilit (Nyírfacukor)
2 dl. cukormentes habtejszín
7 g. zselatin fix
A tejszínt habbá verjük. Egy keverőtálba tesszük a vajat, a mascarponét, a por eritritet, a vaníliás xilitet és robotgéppel habosra keverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínt és robotgéppel alacsony fokozaton alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a zselatin fixet és még egyszer átdolgozzuk.
A krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük.
A tésztánkat átemeljük egy tálcára, sima felületre. Én egy vastag pengéjű késsel szoktam alányúlni, hogy ne törjön el. A habzsák segítségével körbepöttyözzük először a tészta széleit majd a közepét is.
A második szintet a hablabdák tetejére helyezzük és annak a tésztának is a tetejét körbepöttyözzük.
Díszíteni gyümölccsel, virággal vagy cukormentes kekszekkel, csokival lehet. Ízlés kérdése.
Jó sütögetést!
Szeretettel:
Ízorgia
B.