Fahéjas-karobporos csiga! - élesztő, sütőpor, tojás, tej , cukor és fehér liszt mentes!

2017. június 13. 14:42 - Orlovácz Beatrix

csiga1.jpg

Nagyon szeretek mini csigákat készíteni. Megalkottam egy ideális fahéjas- karobporos csigát, ami élesztő, sütőpor, tojás, tej, cukor és fehér liszt mentes. Fantasztikus ízvilág fél óra alatt. 

Mint már több cikkemben leírtam én nem számolok kalóriákat, mindössze az alapanyagok minőségére és fajtájára illetve a mennyiségre figyelek. Most azonban kiszámoltam egy valamit, a csigák előállítási költségét. Ebből az adagból körülbelül 20 darab csiga lesz, aminek előállítási költsége 450 Ft. Darabja így 22 Ft.-ra jön ki. 

Sokszor kérdezitek, hogy mennyit költök alapanyagokra, illetve milyen költséggel jár egy tudatos életmód, ezért számoltam most ki nektek. Én a délutáni kávém mellé 3-4 darabot eszek meg, így az uzsonnám költsége nincs 100 Ft.

Pici idő befektetéssel és a konyha átreformálásával egy normál költségvetésű étkezés alakítható ki.

 

A recept:

 

1.

80 g. kölesliszt

40 g. cirokliszt

20 g. útifűmaghéj

5 g. szódabikarbóna

20 g. eritrit

10 g. bambuszrost liszt

4 g. búzakeményítő

csipet só

-----

 

2.

200 ml. víz

13 ml. almaecet

-----

 

3.

25 g. karobpor / kakaópor

60 g. eritrit

1 tasak Nyírfacukor vaníliás xilit

1/2 evőkanál őrölt fahéj 

Az alapanyagok beszerezhetők:  https://www.facebook.hu/kulinarisbaja/?fref=ts

csiga2.jpg 

A száraz hozzávalókat (1.) egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük. A folyadékokat (2.) összekeverjük és a lisztes keverékünkhöz öntjük. Alaposan elkeverjük, de sem gyúrni sem dagasztani nem kell. 5-6 percig pihentetjük. Addig a 3. pontban lévő alapanyagokat egy tálba összekeverjük. A sütőt 180 fokra állítjuk. Egy gyúródeszkára egy fél evőkanál ciroklisztet hintünk és a tésztánkat 2 mm. vastagságúra kinyújtjuk. 2 evőkanál olívaolajat vagy kókuszolajat egyenletesen eloszlatunk rajta. Rászórjuk a karobporos keverékünket és szorosan feltekerjük a tésztánkat.

csiga3.jpg

Vékony pengéjű, éles késsel 1 cm.-es szeletekre vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egymástól 2 cm.-re fektetjük a csigákat.

csiga4.jpg

Légkeveréses előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. 

 

 

Ne tévesszen meg az alapanyagok sokasága, az összeállítási és sütési idő maximum 30-45 perc. 

 

Jó sütögetést!

 

Ízorgia

 

B.

 

 

Szólj hozzá!

3 gondolat az életmódváltásról, amit tudnod kell!

2017. május 29. 20:11 - Orlovácz Beatrix

 en1_masolata.jpg

Életmódváltás 

1. Táplálkozz a szervezetednek megfelelően, tudatosan.

2. Mozogj, sportolj.

3. ÉLJ!

Pár napja egy rádiós interjúm kérdései közepette értem meg rá, hogy őszintén leírjam nektek a hízás, a fogyás és az életmódváltás valós tényét. Azt, amiről nem beszélünk, mert tabu téma. 

A nagykönyvben meg van írva. A táplálkozás és a sport együttese. Van azonban más is.

Ahhoz, hogy igazán boldog, kiegyensúlyozott és sikeres légy, hogy helyrebillenjen az önbizalmad és elérd a céljaid egyetlen lehetőséged van, hogy megváltoztatod az életed. 

Ez az élet nem a túlélésről szól. A megélésről, a pillanatról és a jelenről. 

Nem azért voltam túlsúlyos, mert sokat ettem, mindössze nem voltam kibékülve önmagammal és az életemmel. Nem azért nem hízom vissza, mert éhezem, hanem mert megváltoztattam az életem.

 

2016.novemberében gyökeresen megváltozott az egész életem. Mindig hittem a test jelzéseiben. Több mint 20 kilót fogytam, barátkoztam a helyzettel, az új testemmel az életemmel. Megváltoztam mint külsőleg, mint belsőleg. Mertem önmagam lenni, mertem nemet mondani és hittem benne, hogy igazán élhetek. Azt csinálhatom, amit valójában szeretek. Vártam a csodát, hogy majd magától megváltozik valami, éreztem minden egyes nap, hogy gyötrelem,mert nem az az ember vagyok aki voltam. Már nem érdekeltek a pletykák, nem vonzott a szépségipar nem volt jó semmi. A csoda megérkezett, annak a formájában, hogy lebetegítettem önmagam. Hosszas kivizsgálások után nyaki gerincsérv előtti állapotra diagnosztizáltak. Ott, azon a ponton más ember lettem.

Elhatároztam, hogy engedek a testemnek és az életemnek és nem kényszerítem tovább egy olyan irányba, ahova nem akar menni. Lekerültek a műkörmök, búcsút intettem a szakmámnak és megtanultam, hogy az élet megy tovább, mindössze egy olyan irányba ami igazán boldoggá tesz. Hazudnék, ha könnyű lett volna. Nem éltem tovább a látszatnak és a véleményeknek. Életemben először igazán önmagam mertem lenni. Az az ember, aki szeret smink nélkül lenni, aki rájött, hogy nem a vásárlás teszi boldoggá az életét, aki fel merte vállalni az álmait. Olvastam, olvastam, olvastam és motiváltam magam.Bevezettem új alapanyagokat az étkezésembe és láss csodát egy dekát nem híztam. Éreztem, hogy elengedtem a félelemeimet. Megváltozott a baráti köröm, megváltozott az érdeklődési köröm és megérkeztem oda, ahová 15 évvel ezelőtt elindultam.

Miért meséltem ezt el neked?

Ne várd meg ezt a pillanatot. Merj élni, merj az álmaidnak élni, tedd le a félelmeidet. Nincs mitől félni. Ez az élet sokkal több mint, hogy a félelmeid rabja legyél. 

Egy héttel ezelőtt vasárnap elmentem egy tervezett útra. Letettem a félelmeimet, bezártam az ajtót és végiggondoltam az életem. 

6 nap internet nélkül egy erdő közepén, két ország határán. Ahol reggel madárcsicsergésre kelsz, ahol nem csörög a telefon és ahol tényleg szembe kell nézz a tükörrel. 

Nem készültem előre, nem csomagoltam ételt most először magamnak. Bíztam önmagamban. 

 en5_masolata.jpg

Miért számolod a kalóriákat?

Meggyőződésem, mert én is átéltem, tudom, hogy aki kalóriákat számolgat az egy görcsben éli le az életét. Az soha semmit, de semmit sem fog jóízűen elfogyasztani, annak bűn lesz mindig az étkezés. Ne számolgass. Helyette ismerd ki a tested. Tanuld meg, hogy mi jó és mi nem. Mi elég és mi nem és egy pillanat alatt megkönnyíted az egész életed. 

 

en6_masolata.jpg

Vittem a futócipőm. Nem futottam. Nem szerettem volna. Egy hét pihenő jár. Helyette azonban lesétáltunk a patakpartra. Nevettünk és jól éreztem magam. Ne kényszer, kín és gyötrelem legyen ez az élet. Nem erről szól az életmódváltás. 

 

 

en7_masolata.jpgMinden reggel húztunk a kútból vizet. Töltekeztem a napon és olvastam. Terveztem az életem. Megtanultam sparhelten főzni és palacsintát sütöttem. 30 fok kint 40 fok a konyhában. Úgy éreztem igazán élek. Igazán azt csinálok, amit szeretnék. 

Mikor érezted utoljára azt, hogy igazán élsz? Mikor mertél utoljára igazán a saját elképzeléseid szerint cselekedni? Mikor tudtál nemet mondani, mert neked nem volt az adott szituáció jó?

 

Akkor váltottál valójában életmódot, ha tényleg élsz.

Reggelente a mérlegen kezded a napot? Ne a kilókat kergesd. Figyelj oda az étkezésedre, de engedd el a frusztrációt. Sehova nem vezet, maximum gyomorideged lesz.

Utálsz edzőterembe járni? Akkor ne menj. Menj el futni vagy teniszezni. Azt csináld, ami valójában feltölt és a magadénak érzel. 

Nem szereted a csirkemellet? Egyél mást. Ami neked jó. 

Utálod a munkád? Mondj fel. Soha sem volt még úgy, hogy nem volt valahogy. Keress mást. Ne szenvedj.

 

A lényeg, hogy tanuld meg jól érezni magad minden szituációban. Örülj a napsütésnek, szaladgálj mezítláb az esőben és ne foglalkozz azzal, hogy ki mit gondol.  

 

Egy valamit tudnod kell. Senki sem tökéletes. Se én, se más, se te. Senki sem. 

Azért, mert a mai közösségi média a tökéletest közvetíti ne becsüld le önmagad. 

 

A táplálkozás

 

enpala.jpg

Én sem eszem mindig tökéletesen. Vannak olyan étkezések, amikor mást kívánok. Így van rendjén. Amikor változtatsz a táplálkozásodon a lényeg, hogy mindig jól érezd magad közben. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert ma valami olyat ettél, amit nem kellett volna. Van holnap is nap, majd picit jobban figyelsz. Nincs olyan, aki mindent tökéletesen csinál. Aki azt vallja, hogy soha sem tér le az útról, az még saját magának is hazudik. Kisebb kitérőkkel is, de célt fogsz érni. 

 

Hogy erősítsd magad?

Tűzz ki pici, apró célokat. Ne akard rögtön a legmagasabb hegyet megmászni, ha még a séta is nehezedre esik, mert idő előtt feladod. 

 

Ne panaszkodj: változtass!

Nincs időd? Kelj fel egy órával előbb. Az első hét nem lesz a kedvenced, de egy idő után rájössz, hogy ha munka előtt mindent elvégzel, akkor este, amikor hazaérsz már csak azt szüksége megtedd, amit igazán szeretnél.

 

Az életmódváltás alapvető lényege a táplálkozás és a sport mellett az önszeretet lenne. Az, hogy megtanuld szeretni azt az embert, akivel egy életet le kell élj. Azt az embert, aki a nap 24 órájában veled van és nem menekülsz előle. Önmagad! Utazhatsz a világ bármely pontjára, kereshetsz mindig társaságot magadnak, a belső békédet te teremted meg magadnak. Nincs aki helyetted megteszi.

 

Megváltoztattam az életem, a munkám megváltozott, a baráti köröm és minden körülöttem. A félelmeimet el mertem engedni, és egy olyan világ nyílt meg előttem, amit eddig azt se tudtam, hogy létezik. 

Hidd el, ha saját magadon, a saját életeden elkezdesz munkálkodni, az kihat a környezetedre. Mindig megkérdezik, hogy ki mit szólt, a párom a családom. Semmit. Mit szóltak volna, ha békében vagy önmagaddal az mindenkire jó hatással van. Ne félj!

 

Mi van, ha nem sikerül? Nekiállsz még egyszer és még egyszer. Az út a tanulásról szól. Mindegy, hogy ma vagy holnap válik valóra egy álmod, csak teljesüljön. Érj célt!

 

en4_masolata.jpg 

Azt mondják álmodozni kevés. Valójában. Mindig egy picit fizikálisan is hozzá kell tenni. Álmodtam az interjúkról, poénkodtam, hogy megyek a tévébe. Addig fantáziáltam, még felugrottam a fotelből és hirtelen felindulásból összeraktam egy újabb receptet. Tuningold, biztasd magad a saját kis valóságodban. Az a tiéd, ott vagy egész. 

 

Mindig az leső lépés a legnehezebb. A kisgyerek is amikor járni tanul százszor elesik, mégsem adja fel. Ne add fel. Ne bukj el önmagad előtt. Fejleszd, csiszold önmagad. Nekem 15 évembe telt. Soha sem adtam fel. Voltak jobb és rosszabb időszakok, de amit elterveztem véghezvittem. Elmondhatom, hogy vannak terveim, álmaim, de már most így tökéletes az életem. Hálás vagyok mindenért és elmondhatom, hogy megérkeztem. 

 

Legyen ez a végső célod. A köztes pici állomásokat pedig tervezd meg önmagadban, önmagadnak. Figyelj befelé és megnyílik egy világ előtted!

 

Ízorgia

 

B.

1 komment

10+1 alapanyag a sikeres életmódváltáshoz!

2017. május 10. 20:44 - Orlovácz Beatrix

bev.jpg

 

Nagyon sok üzenetet kapok tőletek, amire próbálok válaszolni több kevesebb sikerrel. Úgy döntöttem, hogy a blogon cikk formájában minden héten jelentkezem az aktuálisan legtöbbet kérdezett témával kapcsolatban.

Ezen a héten a választásom az alapanyagokra vonatkozik. Besétáltam a konyhámba, kinyitottam a hűtőajtót és megosztom veletek, hogy számomra mik azok a termékek, amik mindig részét képezik a háztartásomnak. Megkönnyítve ezzel az életemet, a táplálkozásomat.

 

1. Zabpehely

A zabpehely nálam elő kelő helyen szerepel. Tudunk belőle reggelire édes zabkását készíteni, de tökéletes kelléke egy zabpehely nokedlinek is. Sűrítésre is előszeretettel használom. Szénhidrátforrásnak tökéletesen illeszkedik egy egészséges, tudatos étkezésbe.

2. Olívaolaj / kókuszolaj

Az olívaolaj nagyszerű salátaöntetekben vagy egy rántotta alapjának néhány cseppben. A kókuszolaj hűtve a legjobb lehetőség a vaj kiváltására süteményekben.

3. Light túró / cottage cheese / natúr joghurt

Egy krémtúró elkészítése igazán fenséges desszert gyanánt, de rizottóba is használom. A light cottage cheese pedig fenséges reggeli kiegészítő vagy saláta feltét. A natúr joghurt pedig önmagában, édesítve, vagy akár öntetnek is szuper.

4. Tojás

Mi vagyunk a tojáson élő család. Reggelire, sülve- főve. Szó szerint. Fasírt alapanyagnak. Levesbetétnek. Bárhol megállja a helyét.

5. Zöldségek / hagyma félék

Paprika, paradicsom, karalábé, karfiol, uborka, gomba. Mindig legyen valami otthon, ami köretként szolgál. Fele mennyiségű rizs elég az ebédhez, ha egy nagy adag salátával vagy párolt/grillezett zöldséggel kiváltod a másik felét a köretednek. Vöröshagyma és a fokhagyma pedig alap. 

6. Tonhal 

Nekem a tonhal a mentőövem. Egy gyors tonhalsaláta mindenre gyógyír, ha nincs az embernek még 5 perce sem. Reggel, délben, este. Bármikor jöhet.

7. Gyümölcsök

Alma, narancs, bogyós, szezonális gyümölcsök. Tízóraira vagy egy krémtúróba botmixerrel elkeverve fenséges nasi. 

8. Saláták

Szándékosan hagytam ki a zöldségek témakörből. Ez egy külön fejezetet érdemel az életemben. Hidd el nekem, hogy életmódváltás és diéta ideje alatt egy óriási segítség, ha az ember megszeretteti magával a salátákat. Madársaláta, fejes saláta, jégsaláta. Egyetlen titka van, jól kell elkészíteni. Tartalmas, ízletes és laktató kell legyen. 

9. Rizs

Igen. Darálva mennyei piskóta készíthető belőle. Kókusztejjel fenséges tejberizs, főzve pedig ideális köret. 

10. Filézett csirkemell

Nagyobb mennyiséget apró pici zacskókba lefagyasztva a leggyorsabban elkészíthető húsétel. Én azt vallom, hogy hőt kap és már tálalható is. Darálva, sütve, főzve. Bárhogyan. 

 

+1 

Édesítő és a sok-sok zöldfűszer

Kettő teljesen eltérő témakör, de a végére hagytam neki egy nagyobb fejezetet. 

Édesíteni kell. Ahhoz, hogy egy sütemény jó ízű legyen mindenképpen. Válaszd a számodra megfelelőt, de diétában a cukrot el kell felejteni. Barátkozz az ízvilágokkal és használd azt, ami számodra a legjobban megnyerő.

Nincs vegeta. Sok-sok földfűszer van. Bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, snidling, menta. Bármi. Zöld legyen és ízletes. Mindegyik mást hoz ki az ételekből és nem lesz egyoldalú az étkezésed.

 

bev2.jpg

Nem azt mondom, hogy holnap irány a nagy bevásárlás, de szépen fokozatosan cseréld le a konyhád tartalmát és megváltozik az egész életed. 

Az én háztartásom teljesen az én életmódomra van beállítva. Fellelhető még benne tengernyi finomság, így mindig van mihez nyúljak és pillanatok alatt fenséges ételeket tudok az asztalra varázsolni. Lehet nem lételemed a főzés és a sütés, de ha ezeket az alapvető élelmiszereket beszerzed, akkor vész esetén is van mindig mihez nyúlj. Egy-egy elhúzódó nap után vagy hirtelen éhség esetén.

 

Kibővített tartalommal várlak a következő bevásárlós témakörben.

 

Étkezz tudatosan és változatosan!

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

 

20 komment

Élhető élet egy fogyókúra után!

2017. május 03. 14:24 - Orlovácz Beatrix

en1.jpg

Mint sokan tudjátok, nálam az életmódváltásom a diétáim alatt és után következett be. Amikor több mint 20 kilót fogytam szükségszerű volt kialakítanom egy olyan életstílust, ami hosszú távon működőképes és valójában élhető. Nézzük azonban az elejétől az én szemszögemből.

 

Egy fogyókúra alatt nagy megszorításoknak van kitéve az ember szervezete, sok lemondással jár. Nálam is megesett, hogy a gőzölgő halászlé felett ültem és jó szájízzel próbáltam elmajszolni a sütőzacskóban sült zöldségeimet a natúr csirkemellel. Ehhez semmi másra, mint kitartásra van szükség. Tudni kell, hogy ez egy állapot, ami nem tart örökké. Célt kell látni és addig menni, még az ember el nem éri. Motiválni kell magunkat és kitartani. Ez mindennek a kulcsa. Én azt vallom, hogy lefogyni mindenki le tud, ha igazán akar. A nagyobb kihívás a súlymegtartás. Az odafigyelés és az életmódváltás. Egyszerű lenne, ha lemenne a fölös kiló és visszatérhetnénk az eredeti állapotokhoz. A szombati reggeli lángos evéstől a péntek esti pizzázásig. Működőképes ez is ma már tudom, de haladjunk sorjában.

Szóval lementek a felesleges kilók és áll az ember értetlenül, hogy mit is csináljak most. Holnap mi legyen a reggeli, de ami a legnagyobb kérdés, hogy a vacsora vajon mi legyen. Én is voltam lent és fent is. Volt, hogy annyira keveset ettem és kalória szegényen, hogy fogytam tovább. Krízispontok és hullámvölgyek jellemezték a fogyásom utáni időszakot. 175 cm.-hez, amikor ebéd után 56 kilót mutatott a mérleg kétségbe estem. A gyerekosztályon vásároltam nadrágot, mindenki betegnek titulált és nem éreztem jól magam a bőrömben. Eljött az a pillanat, amikor tudtam, hogy a salátalevél és a natúr csirkemell nem lesz a társam önmagában egy életen át. Hozzá kell tápláljak és vissza kell vezessem a szénhidrátokat és a tartalmasabb ételeket az étkezésembe, mert majdnem hogy átbillentem. Igen ám, de amikor az ész azt gondolja, hogy vezessek vissza valamit, amitől úgy gondoltam, hogy meghíztam? Vállaljam be, hogy esetlegesen visszajönnek a kilók, amiket oly sok lemondás árán sikerült leadnom? Mi a helyes ilyenkor?

Senki sem fogja megmondani, hogy mi a helyes. A járható út az, amit jónak ítélünk és gondolunk. Vallom, hogy minden fejben dől el, tudtam, hogy rajtam a sor és kezembe kell vennem az irányítást a testem felett és le kell küzdenem a félelmeimet. 

Azt biztosra tudtam, hogy az akkor életem a naturális, kenyérmentes, lisztmentes és teljesen cukormentes hosszútávon nem lesz kivitelezhető. Elkezdtek hiányozni az ízek és jött a félelem a túlzott fogyástól. Elmentem laborba és különböző ultrahangokra, meggyőződtem, hogy teljesen egészséges vagyok, amit legbelül tudtam. 

Tudtam, hogy szeretnék egyszer beleharapni reggel jóízűen egy szendvicsbe, hogy biztosan szeretnék még pizzát, tésztaféléket enni. Szeretném a régi életem új köntösben azzal a külsővel, de egy új belsővel élni.

 

A szénhidrátok visszavezetése

Az első a rizs volt és az édesburgonya. Már nem csak a saláták és a húsok,halak néztek vissza a tányéromról. Jól esett. Egy maréknyi, de éreztem, hogy élek. Kizárólag ebédre fogyasztottam. Éreztem, hogy jó úton haladok. Működött.

A második a zabpehely volt. Reggelire próbáltam ki, de abban az esetben a rizst az ebédemből kihagytam. Próbáltam fenntartani az egyensúlyt. Befogadta a szervezetem. Nem híztam vissza egy dekát sem és jó, adott egy pluszt. Energikusnak éreztem magam egész délelőtt. 

Majd jöttek a rizslisztes és zabpehelylisztes variációk. Egy-egy palacsinta desszertnek vagy egy nokedli ebéd gyanánt. Mértékkel. Napi egyszeri étkezésre. 

Hiányzott a kenyér, ezért kipróbáltam a teljes kiőrlésű liszteket. Számomra a rozsliszt vált be. Ugyan csak mértékkel. Egy szelet reggelire, de az esti salátám megtartva. 

Bevezettem a köles fogyasztást. A gyümölcsöket. Szint mindent, ami előtte is az életem része volt, mindössze kedvezőbb feltételekkel bíró ételekből.

 

en2.jpg

 

Nem vagyok szakértője a témának, ha picit is tudok segíteni, az a személyes tapasztalatom, amit éveken keresztül átéltem. 

Módjával vezesd vissza a megvont alapanyagokat az étkezésedbe. Egy-egy szelettel, egy-egy marékkal és egy-egy étkezéssel. Nem szabad mindjárt a közepébe vágni. Számomra ez külsős szemmel úgy érzékelhető, hogy van a szervezetem, ami egy megvonás alatt állt. Nem igazán tudja hova tenni, hogy a nagy vacsorázgatások és a hatalmas sütizések után mi ez a zöldségdózis. Majd a zöldségeket hirtelen visszaváltani a kiindulási pontra egy káoszt szül legbelül. Ahogy az én agyam nem tudja fogni, úgy a szervezetem sem és felborul minden. 

A legnagyobb feladatom volt a megfelelő mérték megtalálása és a számomra helyes alapanyag kiválasztása. Ismerd ki a szervezeted, tanuld meg, hogy számodra mi a laktató és legfőképpen soha de soha ne érezz bűntudatot. Amikor elkap az érzés, hogy ezt nem ehetem, tiltólistára teszem. Nincs rá szükségem. Palacsintát nem csak teljes kiőrlésű lisztből lehet sütni. Működik rizs vagy zabpehelylisztből. A lényeg, hogy jó érzéssel fogyaszd el. 

Én soha sem számoltam kalóriákat. Nem szeretném egy görcsben leélni az életem. Megtanultam, hogy mihez alkalmazkodom jól, ránézésre tudom már, hogy mi az adagom és mennyi telít el. Nincs repeta és nincs még egy picit. Egy adag az egy adag és bőven elég. 

A két kis szelet az nem fél kiló és az egy marék sem egy zacskó.

 

A legfontosabb számomra összegezve a lelki oldala. Aki átélte már a lemondás érzését, a nemszeretem magam érzést, a megküzdést, a mélypontokat, az tudja, hogy nincs annál jobb érzés, mint amikor nincs félelem az étel felé. Amikor nem bűn leülni enni és nem rettegés, hogy holnap be tudom e gombolni azt a nadrágot. Amint kiismerted önmagad működését ez az érzés tova száll. Egyre bátrabb leszel és egyre több mindent ki mersz próbálni. Én túlsúlyosan nem ettem ennyit, mint manapság. Úgy érzem irányítást nyertem az életem felett és legyőztem a legnagyobb kétségeimet egy kis odafigyeléssel. Azzal, hogy vettem a testem jelzéseit és ki mertem lépni a komfortzónámból. 

 

Mint már említettem nem kívántam mostanság a húst. Nem tudtam hova tenni, de nem erőltettem. Igen ám, de ilyenkor mi lesz a fő táplálék. Nem hagytam el teljesen, de kipróbáltam, hogy milyen ha több szénhidrátot viszek be és hallal egészítem ki. Működött. Majd utána olvastam a vércsoport szerinti étkezésnek és egy sok évtizedes tévhitem döntötte meg. Számomra nem is feltétlen kedvezőek a húsok. Így az agyam vette és mertem több szénhidrátot enni. Ugyan csak a mentális oldala ütközött vissza az elméletemnek. Jónak éreztem és jó is.

Keresd meg a saját kapaszkodód, engedj a tested jelzéseinek és pillanatok alatt képes megváltozni az életed. A célod a jó érzés kell legyen és a félelmek elengedése.

Így szerettem meg csak igazán a sportolást és így lettem egyre bátrabb és így lett egyre gondtalanabb az életem. A súlyom változatlan de a lelki világom úgy érzem most van a helyén étkezés ügyileg. 

 

Jó ismerkedést a saját valóságoddal!

 

Ízorgia 

 

B.

 

 

 

Szólj hozzá!

Saláta szerelem!

2017. április 26. 19:40 - Orlovácz Beatrix

salata3.jpg

Diéta, egészséges életmód, súlytartás vagy szimplán odafigyelés. Valójában mindegy miről beszélünk, egy azonban közös. Számomra a biztos befutó, a mindig mentőöv és az örök kedvenc a saláta. Csupa nagy betűvel és kettő felkiáltójellel. Tévedhetetlen. 

Kezdjük azonban az elején. Minden beszélgetésem alkalmával az első öt kérdések egyike, hogy és mit vacsorázol?! Salátát. A fúj én nem szeretem, az attól éhen halnék a legjellemzőbb válasz amit kapni szoktam. Nem vitatom, hogy egy jégsaláta vagy egy szimpla madársaláta önmagában nem egy ínycsiklandó ízvilág. 

Amikor én salátáról beszélek, akkor:

-egy tartalmas ételt látok magam előtt

-egy küllemében megnyerő étkezésre gondolok

-egy gyorsan elkészíthető fogásról beszélek.

 

Talán a legnagyobb hiba ezen a területen a nagymamáink káposztasalátája vagy anyukánk tejfölös uborkasalátája. Ami önmagában mindent felülmúló és tökéletes. Akkor, ha egy főétel kísérőjeként képzeljük el. Ahogy azt a nagy fej káposztát legyalulják, sózzák, majd kinyomkodják a levét és ecettel ízesítik. Na ez nem az öt perces hadművelet. 

Amit azonban én a saját étkezésembe beillesztettem, az egy tíz percben elkészíthető igazi ízorgia. 

Nem titkom, szépnek kell lássam amit megeszek. Mindaddig szint semmis az étkezésem, még egy pár salátalevélből és pár hozzávalóból nem alkotok valami olyan nagyszerűt, amit még egy férfi is megkíván. 

Szeretném megszerettetni veled ezt a fajta étkezést, hogy egy picit hozzásegítselek az életmódváltásodhoz és a diétádhoz. 

Ne félj semmitől. Lehet öt éve még nem szeretted a karfiolt, próbáld ki. Próbálj ki minden olyat, ami valaha nem ízlett, csak alkoss neki egy hívogató álruhát. Amennyiben még mindig nem tartozik a kedvenceid közé a paradicsom, a retek vagy a karalábé nincs semmi probléma. Itt a tavasz és a nyár lassan annyi, de annyi zöldség és gyümölcsféle áll a rendelkezésünkre, hogy biztosan megtalálod a számodra megfelelőt. 

Alkossunk egy picit.

 

salata1.jpg

 

 A klasszikus tonhalsaláta

A saláta leveleket összetépkedtem majd pár csepp olívaolajjal és a natúr tonhallal alaposan kikevertem.Sóztam, borsoztam.  Cottage Cheese-vel (Lidl) megszórtam a tetejét és friss retket és avokádót vágtam rá.Egy tojást 6 percig főztem majd megtisztítottam és fekete szezámmaggal meghintettem.

Elkészítési idő: maximum 15 perc

 

salata2.jpg

 Lazac saláta

Az alapmetódus ugyan az mint a tonhalsalátánál. A különbség, hogy a lazacot hirtelen megsütjük serpenyőben és rózsaborssal megszórjuk, darabokra vágjuk és a salátánkhoz keverjük.Friss cukorborsóval tálaljuk. Az olíva olaj helyett földimogyoró olajjal ízesítettem. /Pödör- pár csepp elég, mert nagyon intenzív az ízvilága/

 

salata4.jpg

 

Füstölt sprotni saláta

A salátalevelet light túróval (Lidl) vagy cottage cheese-vel(Lidl) kikevertem és sóval, borssal ízesítettem. Füstölt sprotnit (Lidl) lecsepegtettem és a tetejére halmoztam. Lime-al meglocsoltam és ízlés szerint magvakkal tálaltam. 

Én nagyon szeretem a halakat, azt hiszem azon is elélnék egy életen át, azonban ha neked nem tartozik a kedvenceid közép arra is van megoldás. Csíkozott, kockázott csirkemellet pár csepp olívaolajon megpirítasz reszelt fokhagymával, petrezselyemmel. Zöld fűszerekkel, apróra vágott metélőhagymával tálalod.

Amennyiben az ebédem is valamelyik saláta, abban az esetben teljes kiőrlésű, adalékanyag mentes pirítóssal fogyasztom.

 

Barátkozz meg a gondolattal és változtasd meg apró pici lépésekkel az egész életed. Reformáld át az étkezésed és az egész világod megváltozik.

 

Ízorgia

 

B.

 

 

Szólj hozzá!

Könnyű húsvéti hidegtál!

2017. április 12. 19:41 - Orlovácz Beatrix

husvet1.jpg

 

Nyakunkon a húsvét. Számomra az ünnepek mindig kihívást jelentettek, hogy megtartsam az egyensúlyt az étkezésemben, ne hiányoljak semmit és mégis tudatos legyek. 

Összeállítottam egy húsvéti menüt, aminek alapja a tojás, ami ugye ilyenkor egy alapvető hozzávalónak számít. Mégis más és eltér a megszokottól. Megvonom a kalóriákat ott ahol csak lehet, de próbálok egy élhető és élvezhető ízkompozíciót alkotni. 

 

A menüm:

Francia saláta, fürjtojással töltött hideg csirkefasírt, kaszinótojás és sonkatekercs.

Máshogy hangzik, mint egy tojás és saláta kombináció. Igaz?

 

A recept:

 

Francia saláta:

francia saláta alapzöldségek /jelen esetben: sárgarépa, fehér répa, zöld borsó, alma/

natúr joghurt

só, őrölt bors

házi készítésű minden mentes mustár

édesítő

A zöldségeket apró kockára vágjuk és enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Mikor kész hozzákeverjük az apró kockára vágott almánkat. Natúr joghurttal kikeverjük. Hozzáadunk egy pici mustárt, édesítőt és sózzuk, borsozzuk. Mehet is a hűtőbe hűlni.

 

Hideg csirkefasírt fürjtojással töltve:

darált csirkemell

kockázott vöröshagyma

fokhagyma

só, bors, apróra vágott petrezselyem,

főtt fürjtojás

 

A csirkemellet a vöröshagymával, zúzott fokhagymával alaposan egyneműre keverjük. A fűszerekkel ízesítjük. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, aminek a közepébe egy főtt fürjtojást helyezünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük. Ne süsd túl, mert a csirkemell könnyen kiszárad.

 

Kaszinótojás:

keményre főtt tojás

natúr joghurt

só, őrölt bors

A tojásokat hosszanti irányban ketté vágjuk és kikaparjuk a sárgáját. Egy tálba a tojás sárgáinkat villával összetörjük, natúr joghurttal kikeverjük, hogy egy krémes állagot kapjunk. Fűszerezzük. Habzsákba kanalazuk és visszatöltjük a tojásfehérjénkbe. 

 

Sonkatekercs:

Tetszőleges sonka /jelen esetben csirkemell sonka/

light túró

natúr joghurt

tojás

apróra vágott petrezselyem, csipetnyi frissen reszelt torma, só, bors

A túrót villával összetörjük és egy keményre főtt tojással, botmixer segítségével pépesítjük. Hozzáadunk annyi natúr joghurtot, hogy egy masszív állagot kapjunk. Fűszerezzük. Habzsák segítségével a sonkánk közepébe hosszanti irányban betöltjük és feltekerjük.

 

husvet2.jpg

Kiiktatva a majonézes, túl zsíros vagy túl nehéz felesleges hozzávalókat, egy igazán izgalmas ételsorozatot kapunk. Paprikával, paradicsommal és egyéb zöldségekkel tálalva egy fenséges főétel születik. 

Az alapja mindennek a tojás és a natúr joghurt, mégis mindegyik fogás más és más ízvilágot képvisel.

 

Ne vonj meg semmit önmagadtól, mindössze alakíts úgy az ünnepi étkezéseidet, hogy öröm legyen az asztalhoz ülni, majd jövő héttől ismételten a tükörbe nézni.

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Különös ponty étel egy bajai konyhából!

2017. március 21. 20:00 - Orlovácz Beatrix

halleves3_masolata.jpg

Bajai életem velejárója kisgyermekkoromtól a halászlé főzés. Talán a szokásostól többször és többet fogyasztunk halat. Főleg pontyból, de nálunk nem ritka a vegyes halászlé sem. Azt hiszem innen indult anno a halszeretetem és a diétám, majd az életmódváltásom még jobban fokozta a halfogyasztásom mennyiségét. Legfőképpen azért mert szeretem, kímélő és szint bármely életmódba beilleszthető. 

Eddig a szokványos bajai halászlé került nálunk asztalra, ha pontyról beszéltünk, aminek elkészítése nálunk férfi munka. Egy ideje azonban mozgatta a fantáziám, hogy az én életvitelembe beilleszthető ételt készítsek. Így született meg ez a receptem. Minden családtagom és a jómagam tetszését is elnyerte, így közös megegyezéssel szeretett étel lesz nálunk a családi asztalon. 

 

Különös ponty étel egy bajai konyhából:

 

halleves2.jpg

Hozzávalók:

1-1,5 kg. tisztított ponty

1 szál újhagyma

2 nagyobb répa

1 fehérrépa

1 maréknyi darabolt gomba /tetszőleges/

1 közepes fej karalábé

2 gerezd fokhagyma

1 maréknyi petrezselyem

1,5 dl. rizstejszín

tetszőleges mennyiségű rizstészta, tojás és citrom

só, bors, egy kávéskanál curry, egy kávéskanál kurkuma

 

halleves1.jpg

A hal fejéből és farkából készül a levesünk. A fejet félbe vágjuk a hal farkát pedig körülbelül 1 cm.-es csíkokra szeleteljük. Lesózzuk és félretesszük. A zöldségeket tetszőlegesen karikázzuk és kockázzuk. Egy nagyobb fazékba tesszük a halat és a szeletelt zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni és a fűszerekkel ízesítjük. Forrástól számított 25 percig főzzük közepes lángon. Mikor letelt az idő félrehúzzuk és a rizstejszínnel felöntjük. Visszatesszük főni az első forrásig. 

Tetszőleges mennyiségű rizstésztával, tojással és citrommal tálaljuk. 

 

 

Sült pontyszeletek édesburgonyával és karalábéval

 

A ponty derekakat 2 cm.-es szeletekre vágjuk és alaposabb besózzuk. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk és egymás mellé fektetjük a halszeleteket. Az édesburgonyát és a karalábét megtisztítjuk és kockákra illetve hasábokra vágjuk. A zöldségeket és a halat őrölt borssal meghintjük és 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük. 

 

Egészséges hozzávalókból, gyorsan elkészíthető fenséges étel, akár egy ünnepi asztalra is. Fogyasszatok minél több halat. Mindamellett, hogy egészséges, laktató, alakbarát és egy igazi ízorgia. 

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Diós-lekváros golyók a konyhámból!

2017. március 19. 15:04 - Orlovácz Beatrix

dios_golyo.jpg

Hoztam nektek egy receptet, ami a személyes kedvenceim közé tartozik. Pillanatok alatt kész, nem kell sütni-főzni és rendkívül finom. Kielégíti az édes ízek utáni vágyad, akár diétában is. Rendkívül laktató, egy délutáni kávé vagy tea mellé tökéletes társ. 

Szeretem azokat az ételeket, amik nincsenek túlbonyolítva. Több helyen beszéltem már róla,hogy számomra az az ideális, amikor egy ételt egy jól felszerelt háztartásban pillanatok alatt össze lehet állítani. Mikor életmódot váltottam és receptek után kutakodtam, a legnagyobb problémát az jelentette, amikor egy-egy recepten csak a hozzávalók fél oldalon keresztül voltak sorolva. Ekkor kezdtem kísérletezésekbe és alakítottam ki a számomra és a környezetem számára ideális ételeket, amik alapvető összetevőkből állnak, mindenki által ismertek és akár egy kisvárosban is beszerezhetőek.

 

Diós-lekváros golyók a konyhámból

 

Hozzávalók:

100 g. darált dió /+ 2 maréknyi apróra vágott dió a burkoláshoz/

40 g. eritrit /táplálkozástól függően helyettesíthető/

100 g. házi, mindenmentes baracklekvár

100 g. mandulaliszt

10 g. karobpor / jó minőségű natúr kakaóporral helyettesíthető/

dios_golyo2.jpg

A hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan egyneműre keverjük. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle és a durvára vágott diónkba megforgatjuk. Nekem ebből az adagból 10 darab közepes golyó lett. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük. 

 

A valaha született legegyszerűbb és leggyorsabb receptem.

Szívből ajánlom, ha valami finomat és gyorsat ennél, ha időhiánnyal küzdesz vagy csak váratlanul vendégek érkeznek. 

 

Ízorgia

 

B.

Szólj hozzá!

Joghurtos-baconös csirkemell, almás bulgur salátával!

2017. március 07. 13:21 - Orlovácz Beatrix

bacon1.jpg 

Mint tudjuk a táplálkozásunk adja az ideális testsúlyunk nagy százalékát, a másik jelentős részét pedig a sportos életvitel. Fontosnak tarom, hogy az életvitel amit élünk hosszútávon fenntartható legyen és változatos. 

Számomra nincs helyes vagy helytelen. Egy azonban van, pluszt adjon és jól érezzem magam a bőrömben. A nap első felében mindig többet engedek meg magamnak mint a nap végén. Számomra az az ideális, ha a kalóriadús ételeket délig fogyasztom, majd egyre könnyebb és könnyebb fogások következnek. 

Nagy kedvencem a hal ételek mellett a csirkehús, azon belül pedig a csirkemell. Egyet tartok mindig szem előtt, hogy ízletes és szaftos legyen, semmiképp se szárítsam ki. Sokan pont e végett óvakodnak tőle. Túl száraznak tarják. Hoztam nektek azonban egy receptet, ami külön hozzáadott zsiradékot nem igényel, mégis egy fenséges, omlós ételt kapunk. 

A mai ebédem egy igazi ízorgiára sikeredett. A klasszikus baconbe tekert csirkemell megspékelve egy fenséges hideg bulgur salátával. 

Hozzávalók:

1 egész, filézett csirkemell

20 dkg. bacon

1 natúr joghurt 

100 g. bulgur

1 alma

uborka, paprika, paradicsom, zöld saláta tetszés szerint

só, bors

 

bacon3.jpg

A csirkemellet ketté vágjuk és hosszanti irányban kiterítjük. Picit kiklopfoljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és a belső felét vékonyan megkenjük egy fél kanál natúr joghurttal. A joghurtos felünket betakarjuk vékonyra szeletelt baconnel. Óvatosan felcsavarjuk. Körbetekerjük a külsejét is a szeletelt baconünkkel és egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon készre sütjük. Akkor van kész, amikor a külső rétegünk ropogósra sült. 

Közben a bulgurt enyhén sós vízben készre főzzük. Apró darabokra vágjuk a zöldségeinket és az almát. A bulgurt és a zöldségeket, gyümölcsöt alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a húsnál megmaradt natúr joghurtunk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. 

A félig kihűlt húst 1 cm.-es szeletekre vágjuk és ínycsiklandóan tálaljuk. 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Fontos, hogy változatosan étkezzünk bármely életmódot is válasszuk, mert a hosszútávú sikerünk abban rejlik.

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia

 

B.

 

Szólj hozzá!

Hűtőtakarítós ebéd/vacsora!

2017. március 02. 21:48 - Orlovácz Beatrix

bulgursali1.jpg

Mint ahogy ígértem, szeretnék nektek egy újdonságról írni. Én nagyszerűen alkalmazom minden héten, bevett szokásommá vált. Minden héten, csütörtök környékén az ebédem vagy a vacsorám a hűtő takarításom által áll össze.

Tudod mit jelent ez?

Minden nap amit fogyasztok és megmarad, jóformán el teszem pici dobozokba és a hét vége felé hasznosítom. Hétfőtől csütörtökig ami összegyűlik, abból készítek egy ínycsiklandó salátát. 

Ennyire egyszerű. Lehet az egy sült csirkemell, amit nem tudok elfogyasztani, vagy a tegnap esti maradék pulykafasírtom. Valójában mindegy mi is az. Sokszor egy-egy megkezdett tonhal vagy sprotni. 

 

sprotnisalata.jpg

A lényege abban rejlik, hogy nagyon sokszor kidobtam egy-egy megmaradt gombát vagy egy félig megkezdett mozzarellát. Végiggondoltam, hogy ez így nem mehet tovább és akkor kialakult ez a szokásom. Hasznos, ötletes és nem kell gondolkozzak a hét vége felé, hogy mi legyen az ebédem vagy a vacsorám.

Mint tudjuk egy életmódváltás elengedhetetlen kelléke, hogy a megfelelő alapanyagokból gazdálkodjunk. Számomra az az ideális, ha a hűtőm olyan élelmiszerekkel van tele, ami beleillik az életvitelembe. 

Ma például, találtam egy gombát, egy fél paprikát, egy kis darab uborkát, egy fél paradicsomot, egy pár levél madársalátát. Jött hozzá egy negyed mozzarella és pár szem olívabogyó. Maradt egy pici pulykafasírt és újragondoltam az egészet. Ebből született egy hideg bulgursaláta.

Amennyire egyszerű, annyira finom. Nem szabad túlgondolni, mindössze gazdálkodni kell abból, ami otthon a hűtőben fellelhető.

Hideg bulgursaláta

1 gomba

fél paprika

pici darab uborka

1 szál zöldhagyma

maradék csirkemell/pulykafasírt

fel doboz natúr joghurt

olívaolaj, balzsamecet, só, bors

100 g főtt bulgur

A hozzávalókat apró darabokra vágjuk és az egészet egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint ízesítjük.

 

Nekem ma ez volt az ebédem. 

Kívánom, hogy találd meg az utad és fedezd fel azt a világot ami számodra megfelelő, boldogsággal tölt el és jól érzed magad. 

 

Ízorgia

B.

 

Szólj hozzá!