Grízgaluska helyett kölesgaluska! Alakbarát borsóleves!

2019. június 12. 20:01 - Orlovácz Beatrix

 

borsoleves_masolata.jpg

Ez a receptem a nagymamámra emlékeztet. A zöldborsó leves is, de leginkább a receptírás, ami következik. Pici ebből, pici abból. Nem írtam a pontos mennyiségeket, mert utólag született meg, hogy ebből recept lesz. 

Na ki szereti a zöldborsó levest? Nézd csak, belefér egy tudatos étkezésbe ici-pici változtatásokkal.

 

Hozzávalók:

1/2 kg. zöldborsó

2 közepes sárgarépa

1 fehérrépa

1/2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál olaj/kókuszolaj

1/2 evőkanál őrölt piros paprika

só, édesítő 

Kölesgaluska:

1 maréknyi köles (szárazon)

1 tojás

kölesliszt

 

A fehér és sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát szintén megtisztítjuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat és a zöldségeket, zöldborsót hirtelen megforgatjuk. Félrehúzzuk a tűzről és a fűszerpaprikát hozzáadjuk és elkeverjük. Tetszőleges mennyiségű vízzel felöntjük.(2-3 l.) Sóval és az édesítővel ízesítjük. (Én szeretem, ha édes a borsóleves) Felforraljuk és közepes lángon addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. Közeben a kölest enyhén sós vízben készre főzzük és leszűrjük. Miután lecsepegett egy tojással összekeverjük. Annyi köleslisztet szórunk hozzá, hogy egy nokedli állagú keveréket kapjunk. 

A közepes lángon forrásban lévő leveshez szaggatjuk egy evőkanál segítségével a köles masszánkat és megvárjuk még a leves tetejére feljönnek. Ekkor biztosan megfőttek. 

Tálaljuk.

Apró változtatásokkal sokat tehetünk az egészségünk és az alakunk érdekében is.

Ízorgia

 

Bea

Szólj hozzá!

4 liszt a sikeres életmódváltáshoz!

2018. március 25. 15:47 - Orlovácz Beatrix

tortilla1.jpg

Életmódváltás? De hogyan?

Zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, halak, zsírszegény tejtermékek és gabonafélék. Azt hiszem a felsorolás elején lévő termékekről nem kell sokat beszélni. A végén lévő gabonafélékről, lisztekről inkább. 

Tapasztalaton szerint egy-egy diéta vagy egy teljes életmódváltás ott bukik el leginkább, hogy a gabonaféléket, liszteket cseréljük le a konyhánkban a legnehezebben. A hajlandóság megvan a mit és mire a leggyakoribb kérdés.

Összegyűjtöttem nektek 4 lisztet, ami az én életmódváltásomat nagy mértékben megkönnyítette. Legyen szó süteményről, sűrítésről, panírozásról vagy csupán a tudatról. Arról, hogy a konyhában tudd, hogy mindig lesz mihez nyúlj. 

 

mogy_pal.jpg

1. Zabpehelyliszt

Anno én a zabpehelyliszt bevezetésével kezdtem a búzaliszt lecserélését. Tökéletes alapanyag lehet egy egyszerű palacsinta elkészítéséhez, de megfelelő alapanyag egy nokedli összeállításához is. Külön öröm, hogy gluténmentes zablisztet is találsz már a boltok polcain. 

Nokedli esetében ugyan úgy működik, mint egy sima búzalisztes verzió esetében. 

Recept:

Palacsinta

 

2. Kókuszliszt

A kókuszliszt nálam keksz alapanyagként funkciónál, de előszeretettel használom krémek sűrítéséhez is. Nagy előnye, hogy a hideg krémet is nyugodtan kikeverhetjük kókuszliszttel, hogy egy stabil és könnyen formázható legyen. Tökéletes alapanyag egy pite elkészítéséhez. Innentől nincs okunk aggódni, hogy mellőznünk kellene az édes ízeket valaha az étkezésünkből.

 

Recept:

Kókuszkrém

 malnas3.jpg

3. Csicseriborsó liszt

Mint tudjuk egy hosszútávon fenntartható életmód alapja a változatos táplálkozás. Én ezzel a liszttel váltom ki a rántást főzelékek esetében. Illetve ugyan ilyen technikával sűrítem a krémleveseket. Mellékíz mentes. 

Recept:

Főzelék sűrítés

 

sargab3.jpg

4. Köles liszt

Szándékosan hagytam utoljára. A kedvencem. Hasonlóan reagál, mint a búzaliszt. Szint mindenhez használható. Panírozhatunk vele, de piskótát is süthetünk belőle. Keksz alapanyagnak is tökéletes. Nudli készítésére is kiváló. Gluténmentes. 

Recept:

Nudli recept

 edesburg3.jpg

Hidd el, hogy manapság mindenre van megoldás. Váltsd ki a búzalisztet más alternatív lisztre és megkönnyíted az életed. Nem fogsz abba a hibába esni, hogy bűntudatot érzel egy-egy étkezés után, mert nem bírtál ellenállni egy édességnek, főzeléknek vagy egy tésztafélének. Nyugodt szívvel elfogyaszthatod és az alakod sem fogja kárát látni.

 

További receptek:

izorgia.blog.hu

 

Motiváció, receptek, életmódváltás

Instagram

Facebook

 

 Ízorgia

 B.

Szólj hozzá!

Állati eredetű tejtermék mentes kókuszkrémes-barackos torta!

2018. március 18. 19:38 - Orlovácz Beatrix

malnas2.jpg

 

Életmódváltás és diéta alatt a  legnagyobb problémát általában az édességek és sütemények hiánya okozza. Ez személyes tapasztalatom. Erről a témáról írnak a legtöbben nekem. Mit süssek? Mit egyek délután, milyen nasit? hogy fékezzem a melléevést, amikor nagyon kívánom az édeset?

Ezért úgy döntöttem, hogy minden héten megosztok veletek egy-egy süti receptet, ami szerintem tökéletesen illeszkedik a legtöbb diétába. 

Ma egy állati eredetű tejtermék mentes torta receptjét hoztam. Aminek a piskótája nem mellesleg gluténmentes.  Nagy szerelem az életemben a torta sütés. Azonban azzal is tisztában vagyok, hogy sokan a torta szó hallatán elbizonytalanodnak és kevésnek érzik magukat hozzá. Meg tudom -e én csinálni? A válaszom minden esetben az igen lesz. 

Olyan torta receptet hoztam, ami küllemében véleményem szerint tökéletes és az elkészítés végtelenül egyszerű. 

Megállja a helyét egy ünnepi asztalon és egy szimpla hétköznapon is alig egy óra alatt elkészül. 

 

Kókuszkrémes-barackos torta

 

Hozzávalók:

Piskóta

3 egész tojás

5 evőkanál xilit

60 g. kölesliszt

5 g. foszfátmentes sütőpor

35 g. cukormentes baracklekvár

csipet só

 

Szükségünk lesz egy 26 cm.-es kapcsos tortaformára. A forma alját egy sütőpapíron körberajzoljuk. Összekapcsoljuk a formánkat és az aljába helyezzük a kör alakú sütőpapírt. A szélére nem kell fellógjon és nem is kell semmivel kikennünk a formát. A sütőt 170 fokra felmelegítjük, légkeverés funkción. 

Egy-egy keverőtálba a tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A fehérjéhez adunk egy evőkanál xilitet és egy csipet sót. A sárgájához adunk 2 evőkanál xilitet.

Először a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a tálat fejtetőre állítjuk és a hab nem csúszik ki belőle. A sárgáját alaposan robotgéppel fehéredésig keverjük. Amikor kész hozzáadjuk a baracklekvárt és alaposan összedolgozzuk. 

Egy kis tálban egyneműre keverjük egy kanállal a köleslisztet és a sütőport.

A kemény habbá vert tojásfehérjénkhez egy szilikon spatula segítségével hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját és pár körkörös mozdulattal elkeverjük. Nem kell tökéletesen összekeverni. Hozzáöntjük a lisztet a sütőporral és szintén körkörös mozdulattal egyneművé keverjük. 

Beleöntjük a sütőpapírral kibélelt tortaformánkba és mehet a sütőbe. Tűpróbáig sütjük.

 

Amikor kész egy rácsra helyezzük, hogy át tudjon hűlni. Közben kikeverjük a kókuszkémet.

Hozzávalók:

160 g. kókuszkrém (Coco4me)

60 g. Hideg Nyalat natúr sajtkrém

25 g. kókuszliszt

60 g. por eritrit

Hozzáadott cukormentes baracklekvár

A kókuszkémet, a sajtkémet és a por eritritet egy robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a kókuszlisztet és sűrű krém állagúra keverjük. 

A kész krémet egy tetszőleges csővel ellátott habzsákba töltjük.

Amikor a tésztánk kihűlt kettévágjuk és az alsó részt lehelet vékonyan megkenjük cukormentes baracklekvárral. A habzsákból rózsákat nyomunk a tetejére. Rátesszük a piskótánk tetejét. Azt is lehelet vékonyan megkenjük baracklekvárral. Díszítjük a tetejét a kókuszkrémmel.

Tetszőleges gyümölccsel díszítjük.

 

malnas1.jpg

 

Elkészítési idő: maximum 1 óra

 

Jó sütögetést!

 

Ízorgia 

B.

 

További receptekért és motivációért kövess:

Instagarm

Facebook

 

 malnas3.jpg

 

 

Szólj hozzá!

4 főzelék és egy diétás sűrítési mód!

2018. március 15. 21:01 - Orlovácz Beatrix

Hogy álltok a főzelékekkel?

Én sokáig száműztem őket az étkezésemből a fogyásom után. Nem volt egyéb magyarázat rá, mint az, hogy fogalmam sem volt róla, hogy a rántást és a habarást, hogy iktassam ki. 

Ezt fogom megosztani veletek. Azt a praktikám, ami visszahozta a főzelékek iránti szenvedélyem.

Nincs rántás és nincs habarás. Akkor mi is van?Egyetlen liszt. Egy alternatív liszt, ami még le is egyszerűsíti a főzést.

Ez pedig nem más, mint a csicseriborsó liszt! Nincs mellékíze és gyorsan elkészíthető vele az étel. Alkabarát. 

 

Bemutatom 4 főzelék példáján keresztül, hogy hogy is alkalmazom.

 

sargaborso2.jpg

 

Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű száraz sárgaborsó

sárgarépa

vöröshagyma, fokhagyma

őrölt fűszerkömény, fehér bors, só

 Egy fél nagyobb fej vöröshagymát összekockázunk és tetszőleges mennyiségű sárgarépát felkarikázunk. 1-2 gerezd fokhagymát megtisztítunk. Egy lábosba a vöröshagymát minimális vízzel (1 dl. kb.) megfonnyasztjuk és rádobjuk a sárgarépát és a sárgaborsót. Átkeverjük és felöntjük vízzel. Hozzá reszelem a fokhagymát. Ízesítem a fűszerekkel. Amikor már majdnem puhára főtt a borsó ás a répa jöhet a csicseriborsó liszt. 1-2 evőkanál (mennyiségtől függ) lisztet annyi vízzel kikeverek egy kis tálban, hogy egy híg rántás állagot kapjunk. A főzelékünkhöz öntjük a csicseriborsó alapot és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. 

Ízlés szerint tálaljuk.

 

 

tokfozelek.jpg

Tökfőzelék

Hozzávalók:

fagyasztott gyalult tök

kapor

vöröshagyma

almaecet

őrölt piros fűszerpaprika

édesítőszer (xilit, eritrit)

 

A gyalult tököt a kaporral feltesszük annyi vízzel főni, hogy ellepje. Ízlés szerint hozzáadjuk az édesítőszert és a sót. Egy kisebb lábosban minimális mennyiségű vízzel megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát.(én 1 kg. tökhöz fél fej vöröshagymát szoktam tenni) Amikor a gyalult tök felforr hozzáöntjük a kész vöröshagymát. Hozzáadunk egy minimális (1 teáskanál) őrölt piros fűszerpaprikát ízlé szerint. Amikor készre főtt jöhet a csicseriborsó liszt. 1 kg. tökhöz 2 csapott evőkanállal szoktam tenni. A csicseriborsó az előzőek szerint annyi vízzel felöntjük, hogy híg rántást kapjunk és egy kézi habverővel elkeverjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tökhöz és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. Amikor kész 1 evőkanál almaecetet elkeverünk benne. 

 

Borsó főzelék

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű zöldborsó

édesítőszer (xilit, eritrit)

A zöldborsót annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Hozzáadjuk a sót és az édesítőt. Amikor már késznek ítéljük hozzáöntjük a csicseriborsó lisztet a vízzel elkeverve és összeforraljuk.

Tetszőleges hússal/tojással tálaljuk.

 

 

sargaborso.jpg

Babfőzelék

tetszőleges fajta bab

őrölt babérlevél

fokhagyma

só, őrölt bors

őrölt piros paprika

 

A babot annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Amikor felforrt hozzáadjuk a fűszereket és hozzáreszeljük a fokhagymát. Készre főzzük. A fentiek szerint a csicseriborsó liszttel sűrítjük. 

 

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia 

B.

Instagram elérhetőség

Facebook elérhetőség

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Gluténmentes édesburgonya nudli!

2018. március 10. 14:35 - Orlovácz Beatrix

edesburg4.jpg

 

Köret gyanánt nagy kedvencem az édesburgonya. Ezt a receptem a nagymamám régi nagy kedvence, a nudli ihlette. Én nem fogyasztok hagyományos burgonyát, ezért picit átszerkesztve és az én étkezésembe illesztve alkottam meg ezt az ételt.

 

Édesburgonya nudli

Recept:

250 g. tisztított és kockázott édesburgonya

150 g. kölesliszt

6 g. útifű maghéj liszt

csipet só

1 tojás

 

Az édesburgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy burgonya nyomóval összetörjük. Megvárjuk még langyosra hűl és hozzáadjuk a tojást, a sót. Összekeverjük. Egy tálba mérjük a köleslisztet és az útifű maghéj lisztet. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyánkhoz és addig gyúrjuk még egy egynemű tésztát nem kapunk. 3-5 percig pihentetjük, majd egy kölesliszttel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk. 3 cm csíkokra szeleteljük és rudakat formázunk belőle. Tetszőleges nagyságúra vágjuk egy éles és vékony pengéjű késsel. 

edesburg.jpg

Egy közepes méretű fazékban vizet forralunk. A lobogó vízbe dobjuk a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére még 3-4 percet főzzük és leszűrjük. 

Tetszőlege raguval tálaljuk. 

 

edesburg3.jpg

 

Ízorgia

 

B.

 

További receptek és motiváció:

instagram

Szólj hozzá!

Cukormentes csoda süti!

2018. március 07. 22:21 - Orlovácz Beatrix

teszta5.jpg

Nem vagyok alapjáraton édesszájú, azonban van aminek én sem tudok ellenállni. Másodszorra készítettem születésnapra egy hangulatos tortát. Sokak tetszését elnyerve illetve, hogy ez így az étkezésembe nem illik bele elterveztem, hogy elkészítem a cukor és fehér liszt mentes változatát is. Így egy-egy szelet néhanapján számomra is megengedetté vált.

Habkönnyű és mennyei finomság. 

 

Recept:

 

A tészta hozzávalói:

18 dkg. kölesliszt

10 dkg. vaj (Aldi- háromnegyed zsíros vaj)

5 dkg. por xilit

1 zacskó vaníliás xilit (Nyírfacukor)

1 tojás sárgája

1/2 tk. foszfátmentes sütőpor

csipet só

 

A lisztet a por xilittel a vaníliás xilittel, sütőporral és a sóval alaposan elkeverjük. Hozzádolgozzuk a szoba hőmérsékletű vajat. Alaposan eldolgozzuk kézzel benne. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és addig gyúrjuk még a tészta össze nem áll. Egy folpacka csomagoljuk és a hűtőben fél órát pihentetjük. 

teszta2.jpg

Mindeközben kivágjuk a sablonunkat. Ez attól függ, hogy milyen tortát készülünk készíteni. Lehet szabad kézzel rajzolni vagy a tetszőleges mintát kinyomtatni és körbevágni.

Egy gáztepsi előkészítünk és a hátlapjára sütőpapírt fektetünk. A tésztánkat nem gyúródeszkán, hanem a sütőpapíron elnyújtjuk. A sütőpapírt is enyhén belisztezzük kölesliszttel és a tésztánk tetejét is, hogy ne ragadjon. Hozzávetőlegesen 2-3 mm.vastagra nyújtjuk. A sablonunkat ráhelyezzük és egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk. A leeső széleket eltávolítjuk. 180 fokos légkeveréses sütőben kisütjük. 

Amennyiben több és kisebb tésztát sütünk ki egyszerre, akkor a megfelelő távolságra figyeljünk, mert a sütőpor miatt a tészta térfogata nő és összeragadhatnak a tészták. 

teszta1_masolata.jpg

A sütés ideje alatt figyeljük, mert pár perc alatt kész (4-5 perc). Akkor jó, ha a széle kezd enyhén aranybarna lenni.

Kivesszük a sütőből és lecsúsztatjuk a tepsiről. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni.

 

Elkészítjük a krémünket. 

Hozzávalók:

10 dkg.por eritrit

6 dkg. vaj ( Aldi. háromnegyed zsíros)

25 dkg. mascarpone (Aldi-zsírszegény)

1 tasak vaníliás xilit (Nyírfacukor)

2 dl. cukormentes habtejszín

7 g. zselatin fix

A tejszínt habbá verjük. Egy keverőtálba tesszük a vajat, a mascarponét, a por eritritet, a vaníliás xilitet és robotgéppel habosra keverjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínt és robotgéppel alacsony fokozaton alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a zselatin fixet és még egyszer átdolgozzuk. 

A krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük. 

A tésztánkat átemeljük egy tálcára, sima felületre. Én egy vastag pengéjű késsel szoktam alányúlni, hogy ne törjön el. A habzsák segítségével körbepöttyözzük először a tészta széleit majd a közepét is. 

teszta3.jpg

A második szintet a hablabdák tetejére helyezzük és annak a tésztának is a tetejét körbepöttyözzük. 

 

teszta4.jpg

 

Díszíteni gyümölccsel, virággal vagy cukormentes kekszekkel, csokival lehet. Ízlés kérdése. 

 

Jó sütögetést!

 

Szeretettel:

 

Ízorgia

B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Alakbarát rántott hús!

2018. február 23. 19:40 - Orlovácz Beatrix

rantott3_masolata.jpg

Saját tapasztalatból tudom, hogy mekkora dilemmát okoz életmódváltás és diéta idején, hogy hiányoznak a megszokott ízek és ételformák. Mielőtt bele is kezdenénk ezernyi apró gondolat motoszkál a fejünkben. Ilyen akár, a mit kell elhagynom és mit ehetek. Mennyire és hogy fogom bírni, hogy sok mindent ki kell hagynom az étkezésemből. Ne hagyj ki semmit! Egyél mindent, mindössze változtasd meg az ételek összetételét. Tapasztalatom és jó tanácsom, ha most vágnál bele vagy már rajta vagy az úton. Hosszú távon ez a sikerességed kulcsa. 

Hoztam nektek egy receptet, ami hajaz az oly sokak által kedvelt rántott húsra. 

Hogy mi a csavar benne?

A panír összetétele elsőként. A szokásos búzaliszt, tojás és zsemlemorzsa kombinációt lecseréltem manapság már mindenki számára elérhető alapanyagokra. Miben különbözik még az eredeti recepttől? Nem bő zsiradékban, hanem sütőpapíron sütjük ki. Ez már önmagában elég, hogy diétába beilleszthető legyen.

Nézzük a hozzávalókat és a receptet!

 

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű filézett csirkemell kisebb darabokra szeletelve

tojás

egész zabpehely durvára darálva

kölesliszt

Fűszerész - Leves lelke fűszer

kevés olívaolaj

 rantott4.jpg

Elkészítése:

A csirkemellet enyhén besózzuk. Félretesszük, hogy a só picit átjárja. Közben a sütőnket 170 fokra - alsó és felső sütés- előmelegítjük. Egy tányérba tesszük a köleslisztet, egy másikba a tojásokat felütjük és egy villával habosra keverjük. Hozzáadjuk a felhabosított tojásokhoz a Fűszerész fűszer keverékünket. Tetszőleges mennyiségben. - én 2 egész tojáshoz 1 teáskanállal szoktam tenni- Egy harmadik tányérba pedig a durvára darált zabpelyhet. Először megforgatjuk a köleslisztbe a húst, majd a tojásba és végezetül a zabpehelybe. Egy gaztepsibe sütőpapírt terítünk és egymás mellé helyezzük a panírozott húsdarabokat. Mikor mindegyikkel kész vagyunk mehet a sütőbe. Kis idő után - 5 perc, de a hús nagyságától és vastagságától függően- megfordítjuk a hússzeleteket és egy minimális mennyiségű olívaolajjal megkenjük a megfordított hús tetejét. Azaz ami eddig alul volt. Mehet vissza a sütőbe. Pár perc elteltével ismét megfordítjuk a húst és a másik felét is megkenjük egy ecsetvonásnyi olívaolajjal. Nem kell addig sütni, ameddig aranybarna nem lesz. Amikor egy kis színt kap a panírunk már kész is vagyunk. 

rantott2.jpg

Vigyázni kell a sütésidővel, mert a zabpehely nagyon köti a vizet és ha túlsütjük a hús elveszti a puhaságát és kiszárad!

 

Remek ebédötlet kár a vasárnapi családi asztalra is.  

Nagyon gyorsan elkészíthető és rendkívül finom.

rantott1.jpg

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia

 

B.

 

 

Szólj hozzá!

Diétás palacsinta mogyorókrémmel sütve!

2018. február 18. 15:54 - Orlovácz Beatrix

mogy_pal.jpg

 

Soha sem voltam édesszájú, mégis sikerült anno +25 kilót magamra pakolnom. Érdekessége az életemnek, hogy mióta elértem a kívánt súlyom sokkal több édességet, süteményt és alapjáraton desszertet fogyasztok. 

Egyik nagy kedvencem a palacsinta. Gyors, egyszerű, kevés hozzávalót igényel. Pillanatok alatt kész akár reggeli akár uzsonna gyanánt.

Hozzávalók:

150 g. zabpehely liszt

30 g. por eritrit

1 tojás

15 g. foszfátmentes sütőpor

250 ml. víz

 

A lisztet, eritritet, sütőport és a tojást alaposan összekeverjük egy kézi habverő segítségével. Hozzáöntjük a vizet és csomómentesre keverjük. Egy jó minőségű serpenyőben (én Fiskars serpenyőt használok) zsiradék nélkül megsütjük.

Ebben a palacsintában a csavar a mogyorókrém.

mogy_pal3.jpg

/Én Egészség Market mogyorókrémet használtam. Paleo és vegán. Szénhidrát csökkentett és édesítőszerrel készített./

Ki szereti a mogyorókrémet? Inkább kérdezzem azt, hogy ki nem szereti?

Közepes hőfokon felmelegítjük a serpenyőt. Egy merőkanállal mini palacsintát formázunk. Várunk egy 5-10 másodpercet és ekkor mehet rá az olvasztott mogyorókrém. Mivel én mikrót nem használok, ezért 50 fokos sütőben pár másodperc alatt megolvasztottam a krémet. Egy kanállal a palacsintánk közepébe csorgattam és utána még egy másik kanállal minimális mennyiségű tésztát csorgattam rá. Ugyan úgy megforgatjuk, mint a hagyományos palacsintát. 

mogy_pal_2jpg.jpg

Olvasztott mogyorókrémmel és fagyasztott málnával tálaltam. 

 

Ízélményben tökéletes. Kis csavar az egyhangú életmód ellen. 

 

mogy_pal4.jpg

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia

 

B.

Szólj hozzá!

Gesztenye sütés pillanatok alatt a legegyszerűbben!

2017. november 04. 20:18 - Orlovácz Beatrix

sultg.jpg

Aktuális, szezonális kedvencem a sült gesztenye! Bevallom töredelmesen, hogy eddig a napig ilyenkor mindig készen vásároltam egy-egy alkalommal, mert valahogy óckodtam az elkészítésétől. Minden ott kezdődött, hogy a gesztenyét vagdossuk be egyenként. Én a hétköznapi életemben igyekszem minél egyszerűbben, pillanatok alatt ételt varázsolni az asztalra nem, hogy óra hosszakat gesztenye vagdosással töltsek. Elérkezett azonban az én időm gesztenye sütés terén.

Néhány nappal ezelőtt külföldön jártam, ahol a piacon sikerült vásároljak 3 kiló sütni való gesztenyét 900 Ft.-ért. Ennek azonban előzménye volt. Egy kedves helybéli idős hölgy egy háznál megkínált sült gesztenyével. Felcsillant a szemem. Majd megláttam, hogy mennyit sütött és elakadt a szavam. Több kiló vigyorgott velem szemben, ami tisztításra várt. Tudtam, hogy itt az én időm. Imádom a sült gesztenyét. Sütnék is, ha nem lenne az a fránya macera vele. De, hogy csinálja ő? Kizárt dolog, hogy tíz kilónyi gesztenyét egyesével bevagdos. Furcsán nézett rám, majd nevetett. Itt semmi féle-fajta vagdosásról, áztatásról szó sem volt. Elárulta a gesztenyesütés rejtelmeit, ahogy azon a környéken készítik. Így hát a piacon beszereztem egy nagyobb adaggal és ma elérkezett az ideje, hogy kipróbáljam. 

Így családi gesztenyesütős szombat esténk volt. 

Megosztom veletek a tapasztalatomat, hogy ti is frissen sült, meleg gesztenyével tudjátok elkápráztatni a családot.

 

1. Végy tetszőleges mennyiségű gesztenyét és alaposan mosd át.

sultgesztenye1.jpg

2. Egy régi, ütött kopott, akár lyukas magas falú lábost lyuggass ki. Nekünk ilyen nem volt itthon, de pont ma a csetres turiban 50%-os akció volt, így 300 Ft.-ért beszeretünk egyet. Majd családilag lyukassá varázsoltuk. Azt hiszem ezt egy életben egyszer kell megcsinálni, kitart egy örök életig.

sultgeszt.jpg

3. Bajai lány révén egy gázégő fölé tettük, amivel speciel a halászlét szoktuk főzni. Működik ez gáztűzhelyen is, mindössze nekem kerámialapom van, így nem volt megoldható. Illetve vegyétek figyelembe, hogy piszkol és néhanapján durrog. Szóval adott volt a garázs.

sultgesztenye6.jpg

4. A lábosunkba öntjük a tetszőleges mennyiségű gesztenyét és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig sütjük, még a széle megrepedezik. Ez hozzávetőlegesen 20 perc. Van, ami nem pattogott meg, de egy mozdulattal összenyomható.

sultgesztenye3.jpg

5. Családilag nekiültünk a meleg gesztenye bontogatásának és ezzel kész is voltunk.

 

sultgesztenye5.jpg

 

Minden évszaknak meg van a maga szépsége. A kandalló tüze mellett, bekuckózva nincs is jobb nasi. 

 

Szeretettel ajánlom, hogy próbáljátok ki. Minden leegyszerűsítheőt, csak meg kell találni a módját.

Megyek tovább bontogatni a sült gesztenyéimet, nektek pedig csodás estét!

 

Ízorgia

 

B.

 

2 komment

Fehér liszt, cukor, tojás és tejtermék mentes almás pite!

2017. október 17. 21:39 - Orlovácz Beatrix

amaspite1.jpg

Mostanság teljesen el vagyok merülve a pite sütés rejtelmeibe. Nagy kedvencemmé vált a reggeli kávém mellé vagy egy szelet uzsonna gyanánt. Vékony tészta és sok-sok gyümölcs. Mind a mellett, hogy nagyon egyszerű és gyors, rettentően ízletes is. 

 

A recept:

30 g. kókuszliszt

40 g. köles liszt

15 g. útifű maghéj liszt

3 g. konjak liszt

25 g. eritrit

csipet só

180 ml. víz

A száraz hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük és a vizet hozzáöntjük. Egy kanál segítségével összedolgozzuk. Hagyjuk 8-10 percet pihenni.

Mindeközben elkészítjük az almás tölteléket.

 

almaspite2.jpg

Hozzávalók:

1 kg. alma

0,5 dl. víz

4 evőkanál eritrit

2 teáskanál fahéj

4 g. konjak liszt

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és apró darabokra daraboljuk. Egy lábosba tesszük. Ráöntjük a vizet, mehet rá a fahéj és az eritrit. Addig főzzük, hogy az alma kockák még roppanósak maradjanak. hozzávetőlegesen 10-15 perc. Ráhintjük a konjak lisztet és összeforraljuk.

Egy köles lisztes gyúródeszkán 3 mm. vastagra nyújtjuk a tésztánkat és egy pite formába simítjuk. Belehelyezzük az alma töltelékünket és a maradék, leeső szélekből ízlés szerint a tetejére elkészítjük a díszítést. 

 

180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. 

 

A töltelék édesítése függ az almánk édességétől. Véleményem szerint langyosan a legfinomabb, de még melegen is szépen szeletelhető és rendkívül ízletes. 

 

Elkészítési idő: 45 perc

 

Szeretettel!

 

Ízorgia

 

B.

 

Szólj hozzá!