10+1 alapanyag a sikeres életmódváltáshoz!

2017. május 10. 20:44 - Orlovácz Beatrix

bev.jpg

 

Nagyon sok üzenetet kapok tőletek, amire próbálok válaszolni több kevesebb sikerrel. Úgy döntöttem, hogy a blogon cikk formájában minden héten jelentkezem az aktuálisan legtöbbet kérdezett témával kapcsolatban.

Ezen a héten a választásom az alapanyagokra vonatkozik. Besétáltam a konyhámba, kinyitottam a hűtőajtót és megosztom veletek, hogy számomra mik azok a termékek, amik mindig részét képezik a háztartásomnak. Megkönnyítve ezzel az életemet, a táplálkozásomat.

 

1. Zabpehely

A zabpehely nálam elő kelő helyen szerepel. Tudunk belőle reggelire édes zabkását készíteni, de tökéletes kelléke egy zabpehely nokedlinek is. Sűrítésre is előszeretettel használom. Szénhidrátforrásnak tökéletesen illeszkedik egy egészséges, tudatos étkezésbe.

2. Olívaolaj / kókuszolaj

Az olívaolaj nagyszerű salátaöntetekben vagy egy rántotta alapjának néhány cseppben. A kókuszolaj hűtve a legjobb lehetőség a vaj kiváltására süteményekben.

3. Light túró / cottage cheese / natúr joghurt

Egy krémtúró elkészítése igazán fenséges desszert gyanánt, de rizottóba is használom. A light cottage cheese pedig fenséges reggeli kiegészítő vagy saláta feltét. A natúr joghurt pedig önmagában, édesítve, vagy akár öntetnek is szuper.

4. Tojás

Mi vagyunk a tojáson élő család. Reggelire, sülve- főve. Szó szerint. Fasírt alapanyagnak. Levesbetétnek. Bárhol megállja a helyét.

5. Zöldségek / hagyma félék

Paprika, paradicsom, karalábé, karfiol, uborka, gomba. Mindig legyen valami otthon, ami köretként szolgál. Fele mennyiségű rizs elég az ebédhez, ha egy nagy adag salátával vagy párolt/grillezett zöldséggel kiváltod a másik felét a köretednek. Vöröshagyma és a fokhagyma pedig alap. 

6. Tonhal 

Nekem a tonhal a mentőövem. Egy gyors tonhalsaláta mindenre gyógyír, ha nincs az embernek még 5 perce sem. Reggel, délben, este. Bármikor jöhet.

7. Gyümölcsök

Alma, narancs, bogyós, szezonális gyümölcsök. Tízóraira vagy egy krémtúróba botmixerrel elkeverve fenséges nasi. 

8. Saláták

Szándékosan hagytam ki a zöldségek témakörből. Ez egy külön fejezetet érdemel az életemben. Hidd el nekem, hogy életmódváltás és diéta ideje alatt egy óriási segítség, ha az ember megszeretteti magával a salátákat. Madársaláta, fejes saláta, jégsaláta. Egyetlen titka van, jól kell elkészíteni. Tartalmas, ízletes és laktató kell legyen. 

9. Rizs

Igen. Darálva mennyei piskóta készíthető belőle. Kókusztejjel fenséges tejberizs, főzve pedig ideális köret. 

10. Filézett csirkemell

Nagyobb mennyiséget apró pici zacskókba lefagyasztva a leggyorsabban elkészíthető húsétel. Én azt vallom, hogy hőt kap és már tálalható is. Darálva, sütve, főzve. Bárhogyan. 

 

+1 

Édesítő és a sok-sok zöldfűszer

Kettő teljesen eltérő témakör, de a végére hagytam neki egy nagyobb fejezetet. 

Édesíteni kell. Ahhoz, hogy egy sütemény jó ízű legyen mindenképpen. Válaszd a számodra megfelelőt, de diétában a cukrot el kell felejteni. Barátkozz az ízvilágokkal és használd azt, ami számodra a legjobban megnyerő.

Nincs vegeta. Sok-sok földfűszer van. Bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, snidling, menta. Bármi. Zöld legyen és ízletes. Mindegyik mást hoz ki az ételekből és nem lesz egyoldalú az étkezésed.

 

bev2.jpg

Nem azt mondom, hogy holnap irány a nagy bevásárlás, de szépen fokozatosan cseréld le a konyhád tartalmát és megváltozik az egész életed. 

Az én háztartásom teljesen az én életmódomra van beállítva. Fellelhető még benne tengernyi finomság, így mindig van mihez nyúljak és pillanatok alatt fenséges ételeket tudok az asztalra varázsolni. Lehet nem lételemed a főzés és a sütés, de ha ezeket az alapvető élelmiszereket beszerzed, akkor vész esetén is van mindig mihez nyúlj. Egy-egy elhúzódó nap után vagy hirtelen éhség esetén.

 

Kibővített tartalommal várlak a következő bevásárlós témakörben.

 

Étkezz tudatosan és változatosan!

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr8612496901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.11. 20:40:45

A földfűszer az mi?
Amúgy +1

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.05.11. 20:45:00

Mi a baj a vajjal és a zsíros túróval? Miért csak a csirkemell a jó?

The reaper 2017.05.11. 20:57:46

@i.a.p.: Mert még mindig dívik az az elképzelés, hogy minden zsírosabb étel az ördögtől való és csak a light a fasza. De a fitness iparban is megvan az, hogy az új ötletek sokkal gyorsabban épülnek be a köztudatba, mint a régi berögzült dolgok cáfolata.
Én a szénhidrátok elhagyását választottam és zsírosabb túró, illetve zsírosabb húsok mellett is fogyok rendesen, illetve a koleszterin szintem is tökéletes.

sunabajnok 2017.05.11. 21:08:01

Amíg eljut egy élelmiszer,hogy light legyen,elvész a benne lévő tápanyag. Igenis káros minden light termék,,mert agyon van feldolgozva.

Figyel Castro 2017.05.11. 21:13:04

@sunabajnok: nem a feldolgozottsága a baj, hanem hogy a zsírszegénysége miatt light, közben fél tonna cukrot meg hozzábasznak, mer' csak.

erkölcsi hulla 2017.05.11. 22:43:38

Előkelő - egybe írod. Ha külön, mást jelent.

háténimmár 2017.05.12. 00:03:41

Édesítő. Az fasza. Az aszpartám konkrétan kontraproduktív, hízol tőle.
Mértékkel és jó minőségű ételeket kell enni, édesség nem kell a mindennapok részének lenni és mozogni kell rendszeresen.
Nincs ebben csoda ám.
Ha a bevitt kalória kevesebb mint a leadott az fogyást okoz. Egyszerű matek.

ysdfgadsg 2017.05.12. 05:33:25

Én meg Figuaktívval váltottam életmódot. Reggel és este. Ebédre fél adag csak. 10 kiló mínusz, és ráadásul finom is.

0100101 2017.05.12. 07:29:03

Sok az étrend szakértő itt a hozzászólásokban... cukrozott light túró, meg az édesítő... inkább egyétek a zsíros kenyeret, úgy egyszerűbb lesz mindenkinek.

pannonfunk 2017.05.12. 08:00:45

Láttam olyan zsírszegény (0.1% zsír!!! :) ) gyümölcsös joghurtot, amelyiknek a szénhidráttartalma 22% volt :)

Egyébként nem annyira rossz ez a lista, csak a végén az édesítőszerek büntetnek. Persze egyén válogatja, lehet, hogy mértékkel van, akinek belefér.

Másrészről meg nem kell hősnek lenni, van, aki nem bírja ki, hogy az evés ne legyen élvezet. A cukor lénygében egy drog, kívánhatja a szervezeted, viszont ha a vércukor és inzulinszintedet hullámvasútra teszed, abból nem lesz fogyókúra.

Megoldás lehet, hogy a szénhidrátnak egy jelentős részét kiváltod valamivel, amitől szintén boldogsághormonokat termel az az agyad, de sokkal egészségesebb. Ez is egyén függő, ez lehet simán csak harmónikus környezet, amiben eszel, vagy explicite bizonyos ételek. Például nekem a nyers cékla nagyon bejött. Elsőre kicsit szokatlan az íze, de utána nagyon meg lehet szeretni.

pannonfunk 2017.05.12. 08:04:44

@egészséges élet: Én is szeretnék életmódot váltani a Figuaktívval. Mondjuk én árulom, a sok barom meg megveszi :) Végülis ha sikeres akarok lenni :)

J ka 2017.05.12. 10:50:51

A natúr joghurt tele van tejcukorral, azaz nem jóféle szénhidráttal, vigyázzunk vele :)

ecch 2017.05.12. 12:05:54

Mi az, hogy édesíteni kell? Kőbe van vésve? Törvény írja elő? Alig lehet mondani olyan nem természetes (az hogy ráfogják hogy természetes eredetű, attól még nem lesz az) édesítőt, ami nem okoz valami galibát előbb vagy utóbb. Szóval csak azért ajánlani ezeket, mert a süti anélkül nem jó... hát...

ecch 2017.05.12. 12:11:55

Kalóriákat számolni baromság. S ezt most nem paleo ködből mondom. Az, hogy valaki mennyitől hízik, nehéz megmondani. Elég arra gondolni, hogy van egy halom ember, aki bizonyos kalóriatöbblettől nem hízik, és van aki meg lufiváfújódik. Ahhoz, hogy a hízást karbantartsa az ember egy halom rendellenességet kéne megvizsgálni, hogy kizárjuk a szénhidrátanyagcsere problémáit. Nálam például maga a hízékonyság természete változott meg, vagyis 18-30 éves koromban máshogy híztam ugyanazoktól a dolgoktól, mint mondjuk most az utóbbi 4 évben. S kiemelném, hogy nem romlott, hanem javult.. A kalóriaszámlálás már csak abból a szempontból is sántít, hogy a különféle makrotápanyagokat teljesen máshogy kezeli a szervezet, nem attól függ a hízás mértéke, hogy kcal szám szerint mennyi ment be. Biológia!

ecch 2017.05.12. 12:13:13

"Mértékkel és jó minőségű ételeket kell enni, édesség nem kell a mindennapok részének lenni és mozogni kell rendszeresen."
Ez mellett még simán alakulhat ki például pajzsmirigyprobléma, így azok panaszaira nekik ez a mondat nem fog megoldást jelenteni.

háténimmár 2017.05.12. 12:27:59

@ecch: Bocsánat, de a cikk nem betegségek gyógyításáról szólt.
Persze hogy nem megoldás pajzsmirigyproblémákra, mint ahogy nem megoldás cukorbetegségre, de vízfejűségre sem.
A kiindulási pont az életmódváltás/fogyás vonal volt, nem a gyógyulás.
Vagy valamit én értettem félre.

mildi 2017.05.12. 12:41:13

kókusztejjel? rendes tej miért nem jó?

báró Csekonics 2017.05.12. 14:00:51

Az utolsó (édesítőszeres) mondat kivételével akár még jó is lehetne (mondjuk a light cuccokat szerintem hagyjuk, mert konkrétan láttam olyan 'light' majonézt, amiben több volt a zsírtartalom, mint a simában).
Inkább mértékkel és változatosan egyen mindenki, meg persze mozogjon amennyit lehetősége engedi (nem a lustasága, hanem a tényleges lehetőségei!) és kész.

báró Csekonics 2017.05.12. 14:01:31

@ecch: meg rá is eshet a virágcserép a fejére a hatodikról, arra sem. Sőt, az autó is elütheti akár...
süti beállítások módosítása