Gesztenye sütés pillanatok alatt a legegyszerűbben!

2017. november 04. 20:18 - Orlovácz Beatrix

sultg.jpg

Aktuális, szezonális kedvencem a sült gesztenye! Bevallom töredelmesen, hogy eddig a napig ilyenkor mindig készen vásároltam egy-egy alkalommal, mert valahogy óckodtam az elkészítésétől. Minden ott kezdődött, hogy a gesztenyét vagdossuk be egyenként. Én a hétköznapi életemben igyekszem minél egyszerűbben, pillanatok alatt ételt varázsolni az asztalra nem, hogy óra hosszakat gesztenye vagdosással töltsek. Elérkezett azonban az én időm gesztenye sütés terén.

Néhány nappal ezelőtt külföldön jártam, ahol a piacon sikerült vásároljak 3 kiló sütni való gesztenyét 900 Ft.-ért. Ennek azonban előzménye volt. Egy kedves helybéli idős hölgy egy háznál megkínált sült gesztenyével. Felcsillant a szemem. Majd megláttam, hogy mennyit sütött és elakadt a szavam. Több kiló vigyorgott velem szemben, ami tisztításra várt. Tudtam, hogy itt az én időm. Imádom a sült gesztenyét. Sütnék is, ha nem lenne az a fránya macera vele. De, hogy csinálja ő? Kizárt dolog, hogy tíz kilónyi gesztenyét egyesével bevagdos. Furcsán nézett rám, majd nevetett. Itt semmi féle-fajta vagdosásról, áztatásról szó sem volt. Elárulta a gesztenyesütés rejtelmeit, ahogy azon a környéken készítik. Így hát a piacon beszereztem egy nagyobb adaggal és ma elérkezett az ideje, hogy kipróbáljam. 

Így családi gesztenyesütős szombat esténk volt. 

Megosztom veletek a tapasztalatomat, hogy ti is frissen sült, meleg gesztenyével tudjátok elkápráztatni a családot.

 

1. Végy tetszőleges mennyiségű gesztenyét és alaposan mosd át.

sultgesztenye1.jpg

2. Egy régi, ütött kopott, akár lyukas magas falú lábost lyuggass ki. Nekünk ilyen nem volt itthon, de pont ma a csetres turiban 50%-os akció volt, így 300 Ft.-ért beszeretünk egyet. Majd családilag lyukassá varázsoltuk. Azt hiszem ezt egy életben egyszer kell megcsinálni, kitart egy örök életig.

sultgeszt.jpg

3. Bajai lány révén egy gázégő fölé tettük, amivel speciel a halászlét szoktuk főzni. Működik ez gáztűzhelyen is, mindössze nekem kerámialapom van, így nem volt megoldható. Illetve vegyétek figyelembe, hogy piszkol és néhanapján durrog. Szóval adott volt a garázs.

sultgesztenye6.jpg

4. A lábosunkba öntjük a tetszőleges mennyiségű gesztenyét és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig sütjük, még a széle megrepedezik. Ez hozzávetőlegesen 20 perc. Van, ami nem pattogott meg, de egy mozdulattal összenyomható.

sultgesztenye3.jpg

5. Családilag nekiültünk a meleg gesztenye bontogatásának és ezzel kész is voltunk.

 

sultgesztenye5.jpg

 

Minden évszaknak meg van a maga szépsége. A kandalló tüze mellett, bekuckózva nincs is jobb nasi. 

 

Szeretettel ajánlom, hogy próbáljátok ki. Minden leegyszerűsítheőt, csak meg kell találni a módját.

Megyek tovább bontogatni a sült gesztenyéimet, nektek pedig csodás estét!

 

Ízorgia

 

B.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr9213174426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.05. 20:46:49

Vagyis egyszerűen a grill rácsán is elkészül parázs felett.
Köszönöm az ötletet!!!

GGy 2017.11.06. 10:38:03

Semmi beáztatás sütés előtt?!
süti beállítások módosítása