Nyakunkon a szilva szezon. Mi mást készíthettem volna az itthon lévő szilvából, mint egy nagyon finom pitét. Négy nap alatt három pitét sütöttem ez a recept alapján és kijelenthetem, hogy mindenkit levett a lábáról, aki kóstolta.
Nem tartalmaz fehér lisztet, cukrot, tejterméket és adalék anyagot sem.
A saját étkezésemre szabva, tudatosra sikerült ez a receptem.
Hozzávalók:
A tészta:
100 g. kókuszliszt
12 g. útifűmaghéj liszt
3 g. bambuszrost liszt
1 g. konjac liszt
1 g. citromsav
25 g. eritrit
3 g. szódabikarbóna
2 g. tápióka keményítő
300 ml. víz
4 ml. almaecet
A száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba és alaposan egyneműre keverjük. A vízhez hozzáadjuk az almaecetet és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Egy kanál segítségével összekeverjük és pár percet állni hagyjuk.
Kettő sütőpapír között a tésztát 3-5 mm. vastagságúra nyújtjuk.
Egy pite formát pár csepp kókusz olajjal kikenünk. Az alsó sütőpapíron hagyjuk a kinyújtott tésztát és hirtelen mozdulattal a pite formánkra borítjuk. Kézzel belesimítjuk a formába és a szélét egy éles késsel körbevágjuk. A megmaradt tésztát összegyúrjuk és szintén két sütőpapír között kinyújtjuk.
A sütőnket 180 fokra előmelegítjük.
Szilvás töltelék:
800 g. - 1000 g. szilva nagyobb darabokra vágva
1/2 dl. víz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
100 g. eritrit
1 mokkáskanál konjac liszt
A szilvát egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat, az eritritet és a vizet. Pár perc alatt összeforraljuk. Nem kell szétfőzni, mindössze addig, hogy a szilvák megpuhuljanak és még darabokban maradjanak. A tetejére hintjük a konjac lisztet és nem keverjük össze, mindössze mozgatva a lábosunkat összeforraljuk.
A kész szilva töltelékünket belekanalazzuk a pite formába.
A tetejét ízlés szerint rácsozva vagy mintákat szaggatva díszítjük a maradék tésztánkkal.
Az előmelegített sütőnkbe 15-18 percig sütjük.
Amikor kész és még meleg egy zacskó (10 g.) Nyírfacukor vaníliás xilittel megszórtam a tetejét. Ízlés kérdése, akár el is hagyható.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy tudatos életmód és egy életmódváltás alapja a változatos táplálkozás. A lényeg az alapanyagokban rejlik.
Jó sütést és nagyon jó étvágyat kívánok!
Amennyiben elnyerte a recept a tetszésed kövess instagramon és facebookon!
Ízorgia
B.