Mostanság teljesen el vagyok merülve a pite sütés rejtelmeibe. Nagy kedvencemmé vált a reggeli kávém mellé vagy egy szelet uzsonna gyanánt. Vékony tészta és sok-sok gyümölcs. Mind a mellett, hogy nagyon egyszerű és gyors, rettentően ízletes is.
A recept:
30 g. kókuszliszt
40 g. köles liszt
15 g. útifű maghéj liszt
3 g. konjak liszt
25 g. eritrit
csipet só
180 ml. víz
A száraz hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük és a vizet hozzáöntjük. Egy kanál segítségével összedolgozzuk. Hagyjuk 8-10 percet pihenni.
Mindeközben elkészítjük az almás tölteléket.
Hozzávalók:
1 kg. alma
0,5 dl. víz
4 evőkanál eritrit
2 teáskanál fahéj
4 g. konjak liszt
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és apró darabokra daraboljuk. Egy lábosba tesszük. Ráöntjük a vizet, mehet rá a fahéj és az eritrit. Addig főzzük, hogy az alma kockák még roppanósak maradjanak. hozzávetőlegesen 10-15 perc. Ráhintjük a konjak lisztet és összeforraljuk.
Egy köles lisztes gyúródeszkán 3 mm. vastagra nyújtjuk a tésztánkat és egy pite formába simítjuk. Belehelyezzük az alma töltelékünket és a maradék, leeső szélekből ízlés szerint a tetejére elkészítjük a díszítést.
180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A töltelék édesítése függ az almánk édességétől. Véleményem szerint langyosan a legfinomabb, de még melegen is szépen szeletelhető és rendkívül ízletes.
Elkészítési idő: 45 perc
Szeretettel!
Ízorgia
B.