Tetszik vagy sem itt az ősz. Esős, borongós napok és egyre csak hűl az idő. Én ilyenkor mindenek felett kívánom a meleg ételeket és a leveseket. Ritkán fogyasztok levest. A mai esős reggelen azonban nagyon megkívántam a sütőtök krémlevest. Arról nem beszélve, hogy jól esik ilyen időben már a sütőt is beizzítani. Szeretem még ilyenkor a fokhagyma és a brokkoli krémlevest is, de kezdjük az elején.
Meghoztam nektek az én sütőtök krémlevesem, ahogy szerintem a legfinomabb. Karamellizált hagymával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
Hozzávalók:
1 közepes méretű sütőtök
1/2 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál kókuszvirág cukor
200 ml. kókusztejszín
4-5 dl víz (+ ízlés szerint)
friss kakukkfű
só, fehér bors, kókuszolaj
A sütőtököt kimagozzuk és egyenlő darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben készre sütjük.
Közben a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és egy minimális kókusz olajon hirtelen megdinszteljük. Hozzáadjuk a kókuszvirág cukrot és megkaramellizáljuk. Félrehúzzuk a lábosunkat és a készre sült tököt rákanalazzuk a karamellizált hagymára. 4-5 dl. vízzel felöntjük és összeforraljuk. Beleaprítjuk a friss kakukkfüvet és 15 percig főzzük. Félrehúzzuk és hozzáadjuk a kókusztejszínt. Újra összeforraljuk. Sóval és fehér borssal ízesítjük. Egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Újra összeforraljuk. Ízlés szerint még vízzel hígíthatjuk. Attól függően, hogy mennyire szeretjük krémesen.
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ízorgia
B.