Napindító finomságok!

2016. november 15. 22:04 - Orlovácz Beatrix

Fontosnak tartom, hogy minden napunk kiegyensúlyozottan induljon. Ahogy reggel ébredünk, úgy alakul a napunk. Azok a gondolatok, amik felkeléskor megérintenek, végig kísérik az egész napunkat. 

Reggelizni kell, kötelező. Nem egy választható állapot. Ez nem akarom kérdése. 

Rossz szokások közé tartozik, hogy a reggeli napindító kávé után sajnos az ember még egy pár falat ételt sem vesz magához, rögtön indul a napi rutin. Sietünk a munkába, intézzük a dolgainkat, visszük a gyerekeket az iskolába. Pár percnek azonban lenni kell, hogy egy gyors reggeli beleférjen a fogmosás és az öltözködés közi időbe. 

Szokásoktól, diétáktól és életviteltől függően lehet más és más. Édes, sós, szilárd vagy folyékony. Egy viszont nem lehet, kihagyható étkezés. Fontos számomra, hogy a napi ötszöri étkezésem meglegyen, de a főétkezések minimum. Reggeli, ebéd és vacsora. 

 

buggy.jpg

Nagy kedvencem a tojás. Úgy gondolom, hogy laktató, szint bármely étkezésbe beilleszthető és nem mellesleg sok variációba elkészíthető. Egy gyors rántotta, főtt vagy tükörtojás. Hétvégén pedig nagy sláger nálunk a buggyantott tojás. 

 

reggeli2_masolata.jpg

 

A tojáslepény számomra a leggyorsabb:

Hozzávalók:

1 tojás

pár csepp olívaolaj

só, bors

töltelék ízlés szerint

A serpenyőben pár csepp olívaolajat felhevítünk. 1 egész tojást villával habosra kikeverünk, sózzuk. Mint egy palacsintát megsütünk. Tetejét frissen őrölt borssal ízesítjük. 

Tölteléknek akar sonkát, tonhalat, sajtot, túrót és bármilyen zöldséget előnyben részesítek.

Azt hiszem ez az ami bármely reggelbe belefér. 

 

A buggyantott tojást sokan egy igen eget rengető dolognak titulálják. Valóban annak tűnik mindaddig, még meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Én is kísérleteztem már fóliás megoldással, vagy csak beleengedni a forró vízbe. Azonban a legegyszerűbbnek a merőkanalas változat tűnik. 

Ahogy én csinálom:

Egy magas falú fazékba felteszek vizet forrni. Minimum akkor kell legyen az edényünk, hogy egy merőkanalat bőven el tudjunk benne meríteni. A vízhez adunk egy evőkanál 10%-os ecetet és egy fél evőkanál sót. Amikor felforrt visszavesszük a hőfokot és addig várunk még a víz csak gyöngyözik és nem hevesen forr. Az egész tojást egy 10-15 mp.-re elmerítjük a merőkanálba. Utána kivesszük a vízből és feltörjük. Óvatosan beleengedjük a lábosban álló merőkanálba és függőlegesen tartjuk a merőkanalat a vízben, hogy ne tudjon a tojás kifolyni belőle. 2- 2:30 percig a gyöngyöző vízben főzzük. Majd óvatosan kiemeljük egy  lyukacsos szedő segítségével. Lecsepegtetjük a vizet és egy pirítós kenyéren tálaljuk. A főzési idő függ, hogy mennyire szeretjük lágyan a tojást.Tetejét őrölt pirospaprikával és friss őrölt borssal ízesítem.

 

Én azt vallom, hogy a családi étkezések alkalmával van általában ideje az embernek megbeszélni a családdal a napi rutint, elintézni valókat és teendőket. Családösszetartó szerepnek tudom be a reggelit, ezért nálunk senki sem távozik a házból ez az étkezés kihagyásával. Amikor 10 perc van rá, akkor tíz percben beszéljük meg a gondolatainkat, ébredésünket, amikor hosszasabb reggel adatik meg, akkor több időt szánunk egy tartalmas nap elindítására. 

 

Vezesd be újdonságként az életedbe, tedd az életed részévé és egy minőségibb és összeszedettebb napnak nézel majd elébe állandó jelleggel.

 

tojas3szog_masolata.jpg

Számomra fontos, hogy az étkezéseim változatosak legyenek. Nem feltétlen ízügyileg, de küllemileg mindenképp. Elképzelhetetlennek tartom, hogy hosszú hónapokon és éveken keresztül ugyan az nézzen vissza reggelente a tányéron. Amit megeszem mindazok mellett, hogy finom vizuálisan is szépnek és kívánatosnak kell lássam. 

Kápráztasd el a családot néhanapján egy igazi ízorgiával. Jobban indul a nap és a hangulat!

 

Ízorgia

B.

/A felhasznált képek a saját tulajdonomat képzik, bármilyen felhasználása a személyes hozzájárulásom nélkül nem engedélyezett!/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr1211964215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása