Hogy álltok a főzelékekkel?
Én sokáig száműztem őket az étkezésemből a fogyásom után. Nem volt egyéb magyarázat rá, mint az, hogy fogalmam sem volt róla, hogy a rántást és a habarást, hogy iktassam ki.
Ezt fogom megosztani veletek. Azt a praktikám, ami visszahozta a főzelékek iránti szenvedélyem.
Nincs rántás és nincs habarás. Akkor mi is van?Egyetlen liszt. Egy alternatív liszt, ami még le is egyszerűsíti a főzést.
Ez pedig nem más, mint a csicseriborsó liszt! Nincs mellékíze és gyorsan elkészíthető vele az étel. Alkabarát.
Bemutatom 4 főzelék példáján keresztül, hogy hogy is alkalmazom.
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók:
tetszőleges mennyiségű száraz sárgaborsó
sárgarépa
vöröshagyma, fokhagyma
őrölt fűszerkömény, fehér bors, só
Egy fél nagyobb fej vöröshagymát összekockázunk és tetszőleges mennyiségű sárgarépát felkarikázunk. 1-2 gerezd fokhagymát megtisztítunk. Egy lábosba a vöröshagymát minimális vízzel (1 dl. kb.) megfonnyasztjuk és rádobjuk a sárgarépát és a sárgaborsót. Átkeverjük és felöntjük vízzel. Hozzá reszelem a fokhagymát. Ízesítem a fűszerekkel. Amikor már majdnem puhára főtt a borsó ás a répa jöhet a csicseriborsó liszt. 1-2 evőkanál (mennyiségtől függ) lisztet annyi vízzel kikeverek egy kis tálban, hogy egy híg rántás állagot kapjunk. A főzelékünkhöz öntjük a csicseriborsó alapot és folyamatosan kevergetve összeforraljuk.
Ízlés szerint tálaljuk.
Tökfőzelék
Hozzávalók:
fagyasztott gyalult tök
kapor
vöröshagyma
almaecet
őrölt piros fűszerpaprika
édesítőszer (xilit, eritrit)
só
A gyalult tököt a kaporral feltesszük annyi vízzel főni, hogy ellepje. Ízlés szerint hozzáadjuk az édesítőszert és a sót. Egy kisebb lábosban minimális mennyiségű vízzel megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát.(én 1 kg. tökhöz fél fej vöröshagymát szoktam tenni) Amikor a gyalult tök felforr hozzáöntjük a kész vöröshagymát. Hozzáadunk egy minimális (1 teáskanál) őrölt piros fűszerpaprikát ízlé szerint. Amikor készre főtt jöhet a csicseriborsó liszt. 1 kg. tökhöz 2 csapott evőkanállal szoktam tenni. A csicseriborsó az előzőek szerint annyi vízzel felöntjük, hogy híg rántást kapjunk és egy kézi habverővel elkeverjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tökhöz és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. Amikor kész 1 evőkanál almaecetet elkeverünk benne.
Borsó főzelék
Hozzávalók:
tetszőleges mennyiségű zöldborsó
só
édesítőszer (xilit, eritrit)
A zöldborsót annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Hozzáadjuk a sót és az édesítőt. Amikor már késznek ítéljük hozzáöntjük a csicseriborsó lisztet a vízzel elkeverve és összeforraljuk.
Tetszőleges hússal/tojással tálaljuk.
Babfőzelék
tetszőleges fajta bab
őrölt babérlevél
fokhagyma
só, őrölt bors
őrölt piros paprika
A babot annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Amikor felforrt hozzáadjuk a fűszereket és hozzáreszeljük a fokhagymát. Készre főzzük. A fentiek szerint a csicseriborsó liszttel sűrítjük.
Jó étvágyat!
Ízorgia
B.
Instagram elérhetőség
Facebook elérhetőség