Zabpehely palacsinta - reform Blini

2017. január 13. 14:52 - Orlovácz Beatrix

Számomra vannak ételek, amelyek vizuálisan annyira vonzanak, hogy késztetést érzek kipróbálni őket. Általában az eredeti receptjük nem illik bele az étkezésembe, ezért minden alkalommal addig kell kísérletezzek, ameddig meg nem találom a megfelelő receptet ízvilágában és küllemében egyaránt. Ide tartozott a manapság annyira divatos Blini is. Az orosz palacsinta. 

 

blini1.jpg

 

A tésztája habkönnyű, puha és szint egy csepp olaj nélkül süthető. Semleges jellege adott, hogy sós és édes variációkban is kipróbálható ízléstől függően. A tésztát előre ki szoktam keverni, majd a hűtőben egy-két napot állva is tökéletes palacsinták süthetők belőle, akár egy 15 perces reggeli gyanánt. Arra viszont figyelnünk kell, hogy minél tovább áll, annál sűrűbb lesz. Így minden sütés előtt annyi tejjel újra át kell dolgoznunk a tésztát, hogy fél sűrű könnyen süthető tésztánk legyen.

 

blini2.jpg

A recept:

 

180 g. nagyon finomra darált zabpehely

1 egész tojás

1 teáskanál szódabikarbóna

200 ml tej /én rizstejet használok általában/

 

A hozzávalókat egy robotgép segítségével egyneművé keverjük és sütés előtt a hűtőben fél órát pihentetjük. 

A serpenyőnkbe egy csepp olívaolajat eloszlatunk és magas hőfokon felmelegítjük. Mielőtt elkezdenénk sütni közepes hőfokra visszavesszük és egy kis méretű merőkanál segítségével kis méretű palacsintákat formázunk. Mikor félig átsült a blinink egy spatula segítéségével hirtelen megfordítjuk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Házi készítésű cukormentes lekvárral tálaljuk.

 

 

A sós, kaviáros blini:

blinikav_masolata.jpg

A tésztát az előző módon kisütjük. 

A tetejére :

Fél pohár natúr joghurtot kikeverünk ízlés szerint sóval, borssal és pár csepp citromlével. 

Majd rétegezzük a tésztánkat, a natúr joghurtos keverékünkkel, kaviárral és apróra vágott lila hagymával illetve petrezselyemmel.

 

Nekem ~ 10-12 darab palacsinta lesz egy adagból. Természetesen attól függ, hogy mekkorákat sütünk.

 

blini3.jpg

 

Jó étvágyat! Ne feledjétek a hosszútávon tartható életmód alapfeltétele a változatos étkezés!

 

Ízorgia

 

-B.- 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr2112123037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.01.16. 11:27:54

Ez mitől lesz blini? A méretétől? Mert amúgy az eredeti blini már eredetileg is lehet "reform", hiszen fő alkotórésze a hajdinaliszt... (legalábbis az "Orosz ... kulinária c. kulináris tradíciókat bemutató gyönyörű kiállítású könyv szerint.)
Gondolom, a finomra darált zabpehely lehetne akár zabpehely-, avagy zabliszt.
süti beállítások módosítása