Fehérboros fekete kagyló, ahogy a tengeren tanultam!

2016. november 29. 18:52 - Orlovácz Beatrix

kagylo1.jpg

 

Sokan szeretik, mégis kevesen eszik. Általában otthon valahogy kevesen állnak neki, pedig egyszerűbb mint gondolnánk. Több a félelem a fekete kagyló főzésével kapcsolatban, valahogy egy misztérium kering a tengeri dolgok körül. Mintha egy átlag háziasszony képtelen lenne egy mediterrán estet varázsolni a családnak. 

Én egy tengerparti nyaralás alkalmával tanultam meg fekete kagylót főzni. Ámultam az egyszerűségén és rendszeres étkezés lett a családi asztalunknál. 

Egyszerűsége mellett manapság már itthon is elérhető áron kínálják a multik és a halkereskedések. Én rendszeresen a Metroban vásárolom, frissen. 

Mindennel együtt 30-45 percet vesz igénybe. Olvasd el, kóstold meg és a rabjává válsz.

 kagylo2.jpg

A receptem:

 

1,5 kg. fekete kagyló

0,5 dl. olívaolaj

2 dl. száraz fehérbor

5 evőkanál ketchup

1 evőkanál zsemlemorzsa

4 gerezd reszelt fokhagyma

2 teáskanál vegeta

1 maréknyi petrezselyem aprítva

fekete bors ízlés szerint

 

Egy magas falú lábosban felhevítjük magas fokozaton az olívaolajat. Beletesszük a mosott és tisztított héjas fekete kagylót. Lefedjük a fedővel és 2 percig fedő alatt pároljuk. Többször menet közben megrázogatjuk az edényünket, hogy keveredjenek ebben a kettő percben a kagylók és kinyíljanak. Ebben a pár percben kinyílik az összes kagyló és kifolyik belőle a tengervíz. Nem kell kétségbe esni, ha egy-egy kagyló zárva marad, az később kinyílik biztosan. Leöntjük róla a kiszivárgott vizet. 

Visszatesszük az edényünket a kagylóval a tűzhelyünkre, felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a ketchupot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, vegetát, borsot. 1-2 percig lefedve főzzük majd elkeverjük benne a zsemlemorzsát.  Lefedve még 8-10 percig főzzük néha megkevergetve, hogy keveredjenek a kagylók a szószunkban. A mártásunk besűrűsödik és a kagylók láthatóan megfőnek. 

 

kagylo3.jpg

Tálalhatjuk tésztával vagy friss bagettel. 

 

Jó étvágyat és legyetek bátrak. Csodás vacsora vagy ebéd akár egy fáradt hétköznap is. 

 

Ízorgia

 

B.

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr2212009394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ankacska 2016.11.30. 14:07:01

Atyaeg! Ketchup, vegeta, morzsa, na ezeket sem az olaszok, franciak , spanyolok nem hasznaljak. Sok vajat , szarzellert igen. Ezt a verziot hol lehet enni?

Orlovácz Beatrix 2016.11.30. 18:23:57

@Ankacska: A horvát tengerparton szint mindenfelé. Vaj nélkül és szárzeller nélkül, az alábbi összetevőkkel tanították a helyi lakosok. A vegeta a házi zöld vegeta és nem a magas sótartalmú bolti , mivel a kagyló önmagában sós. A ketchup pedig egy házi paradicsomszósz úgymond. A paradicsomra fókuszálva.

Petra033 2016.11.30. 20:27:50

Spanyolországban éltem évekig, ott soha nem öntik le a "vizet" a kagylóról, az a mártás alapja.

Orlovácz Beatrix 2016.11.30. 20:52:19

@Petra033: Ahány ország annyi módszer. Mi is próbáltunk már sok verziót és több országban megkóstoltuk. Szerintem ez az itthon is elkészíthető legegyszerűbb verzió. Javaslom, próbáld ki, ez is nagyon finom.

2016.11.30. 22:19:41

"Nem kell kétségbe esni, ha egy-egy kagyló zárva marad, az később kinyílik biztosan. Leöntjük róla a kiszivárgott vizet. "

Először, amelyik kagyló nem nyílik ki, az már nem is fog. Ezeket pedig kidobjuk, mert jó kis mérgezést lehet kapni tőlük.
Másodszor, a kiszivárgott vizet pedig nem öntjük le.
Harmadszor, a Vegeta Isten büntetése volt már akkor is, amikor még Jugoszlávia egyben volt, legyen az akár "házi".
Negyedszer, a zsemlemorzsát nem is értem.
Ötödször, a ketchupot sem. Vagy fehérborosat csinálok, vagy paradicsomost, de akkor sem ezzel az édes mázzal.

Ez minden. Különben jó a recept :)

Orlovácz Beatrix 2016.11.30. 22:35:53

@...elmúlik...: Én ottani édesanyám korabeli helyi lakosoktól tanultam ezt a receptet. Volt szerencsém belelátni a gasztronómiai tudományukba. Bizton állíthatom, hogy nagyon finom.
A vegetát Horvátországban találták fel, így azért használják előszeretettel. A kiengedett vizet én mindig leszűröm, mert túl sós lesz az étel ezzel a szafttal. A még ki nem nyílt kagylók pedig valóban kinyílnak főzés közben, mert 2 perc alatt nem feltétlen kap ugyan akkora hőt a teteje, mint az alja. A főtt és ki nem nyílott kagylókat pedig egyértelműen tálalás előtt kidobjuk és nem feszegetjük fel. Szerintem a száraz fehérbor és a paradicsomos alap messze áll az édes ízvilágtól, de javaslom próbáld ki. Mindenkinek nagyon elnyerte eddig a tetszését egyszerűsége és az ízvilága.

2016.12.01. 08:23:00

Nekem a horvát konyha ízvilága annyira nem nyerte el a tetszésemet, de végül is igazad van, attól kerek a világ, hogy különbözően élünk benne. Ezen ugyan nem veszünk össze, de én maradok a talján gasztronómiánál.
süti beállítások módosítása