Sokan szeretik, mégis kevesen eszik. Általában otthon valahogy kevesen állnak neki, pedig egyszerűbb mint gondolnánk. Több a félelem a fekete kagyló főzésével kapcsolatban, valahogy egy misztérium kering a tengeri dolgok körül. Mintha egy átlag háziasszony képtelen lenne egy mediterrán estet varázsolni a családnak.
Én egy tengerparti nyaralás alkalmával tanultam meg fekete kagylót főzni. Ámultam az egyszerűségén és rendszeres étkezés lett a családi asztalunknál.
Egyszerűsége mellett manapság már itthon is elérhető áron kínálják a multik és a halkereskedések. Én rendszeresen a Metroban vásárolom, frissen.
Mindennel együtt 30-45 percet vesz igénybe. Olvasd el, kóstold meg és a rabjává válsz.
A receptem:
1,5 kg. fekete kagyló
0,5 dl. olívaolaj
2 dl. száraz fehérbor
5 evőkanál ketchup
1 evőkanál zsemlemorzsa
4 gerezd reszelt fokhagyma
2 teáskanál vegeta
1 maréknyi petrezselyem aprítva
fekete bors ízlés szerint
Egy magas falú lábosban felhevítjük magas fokozaton az olívaolajat. Beletesszük a mosott és tisztított héjas fekete kagylót. Lefedjük a fedővel és 2 percig fedő alatt pároljuk. Többször menet közben megrázogatjuk az edényünket, hogy keveredjenek ebben a kettő percben a kagylók és kinyíljanak. Ebben a pár percben kinyílik az összes kagyló és kifolyik belőle a tengervíz. Nem kell kétségbe esni, ha egy-egy kagyló zárva marad, az később kinyílik biztosan. Leöntjük róla a kiszivárgott vizet.
Visszatesszük az edényünket a kagylóval a tűzhelyünkre, felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a ketchupot, reszelt fokhagymát, petrezselymet, vegetát, borsot. 1-2 percig lefedve főzzük majd elkeverjük benne a zsemlemorzsát. Lefedve még 8-10 percig főzzük néha megkevergetve, hogy keveredjenek a kagylók a szószunkban. A mártásunk besűrűsödik és a kagylók láthatóan megfőnek.
Tálalhatjuk tésztával vagy friss bagettel.
Jó étvágyat és legyetek bátrak. Csodás vacsora vagy ebéd akár egy fáradt hétköznap is.
Ízorgia
B.