Gondolom észrevettétek, hogy előszeretettel főzök és sütök rizsből mindenféle finomságot. Nem mindig volt ez így. Nem szerettem régebben a rizst. Jobban mondva nem tudom, hogy szerettem e voltaképpen, mert nagyon ritkán fogyasztottam. Mostanság a szénhidrátot előszeretettel pótolom ezzel a termékkel, ha már kenyeret és tésztaféléket szint egyáltalán nem fogyasztok. Ez így alakult és én rettentően élvezem.
Sokszor sok helyen mondtam már, hogy nem preferálom a zsírban való sütést, kerülöm minden téren. Úgy vélem, hogy szint minden megsüthető sütőben sütőpapíron és sütőzacskóban. Nincs szükség felesleges kalóriákra és ízélményében is egy teljesen más ételt kapunk, ha nem a tocsogó zsiradékban úsztatjuk. Ez a személyes véleményem és tökéletesen alkalmazom a mindennapokban.
Szerettem anno a rakott karfiolt. Tele tejföllel. Rétegesen elkészítve. Rizs, majd rá a hús, karfiol és a kimaradhatatlan tejföl. Voltak azonban ennek, olyan alkotó elemei ami a mai étkezésembe nem illeszkedett bele. Elkészítettem hasonló mód, de az én étkezésembe illeszkedően, azonban az nem igazán nyerte el a tetszésem. Túl száraznak bizonyult, én pedig nem szeretem azokat az ételeke, amitől majdhogynem meg kell fulladni.
Így kifejlesztettem a saját rakott karfiolos egytálételem, ami minden túlzás nélkül elnyerte az egész család tetszését. Azt hiszem nálunk szeretett vendég lesz a háznál.
A recept:
500 g. pulyka darált hús
1 közepes fej karfiol
2 dl. rizs
1 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
1 natúr joghurt
3 nagyobb gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, curry, petrezselyem
A rizst feltesszük főni. Majd egy másik edényben a rózsáira szedett karfiolunkat. Mind a kettőt enyhén sós vízben főzzük. Közben a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben egy kanál olívaolajon megdinszteljük, majd mehet rá a darált hús. Amikor jól átfehéredett sózzuk, borsozzuk, ráreszelünk kettő gerezd fokhagymát. Addig pároljuk, még az összes víz el nem forrt alóla. A megfőtt karfiolt lecsepegtetjük és apró darabokra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük a lecsepegtetett rizst és a darált húsos ragunkat. Alaposan összekeverjük. Ízesítjük curryvel /nagyon kis mennyiség elég, egy késhegynyi/ és egy fél maroknyi apróra vágott petrezselyemmel. Jól összedolgozzuk. Egy külön tálban egy egész tojást villával felhabosítunk és alaposan egyneművé keverjük a már kész keverékünkkel.
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk és rákanalazzuk a húsos-rizses keverékünket. Ellapítjuk és 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben készre sütjük. Akkor van kész, amikor kezd a teteje arany barna lenni.
A tetejére egy natúr joghurtot sóval és borssal ízesítünk és belereszelünk egy gerezd fokhagymát és alaposan összekeverjük.
A recept 4 főre elegendő.
Fontos, hogy egy-egy életmódot ne teherként és kötelezettség szinten tartsunk számon. Élveznünk kell minden pillanatát, mert akkor mondhatjuk el magunkról, hogy valóban jó helyen vagyunk és megérkeztünk.
Jó étvágyat!
Ízorgia
B.