Grízgaluska helyett kölesgaluska! Alakbarát borsóleves!

2019. június 12. 20:01 - Orlovácz Beatrix

 

borsoleves_masolata.jpg

Ez a receptem a nagymamámra emlékeztet. A zöldborsó leves is, de leginkább a receptírás, ami következik. Pici ebből, pici abból. Nem írtam a pontos mennyiségeket, mert utólag született meg, hogy ebből recept lesz. 

Na ki szereti a zöldborsó levest? Nézd csak, belefér egy tudatos étkezésbe ici-pici változtatásokkal.

 

Hozzávalók:

1/2 kg. zöldborsó

2 közepes sárgarépa

1 fehérrépa

1/2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál olaj/kókuszolaj

1/2 evőkanál őrölt piros paprika

só, édesítő 

Kölesgaluska:

1 maréknyi köles (szárazon)

1 tojás

kölesliszt

 

A fehér és sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát szintén megtisztítjuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat és a zöldségeket, zöldborsót hirtelen megforgatjuk. Félrehúzzuk a tűzről és a fűszerpaprikát hozzáadjuk és elkeverjük. Tetszőleges mennyiségű vízzel felöntjük.(2-3 l.) Sóval és az édesítővel ízesítjük. (Én szeretem, ha édes a borsóleves) Felforraljuk és közepes lángon addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. Közeben a kölest enyhén sós vízben készre főzzük és leszűrjük. Miután lecsepegett egy tojással összekeverjük. Annyi köleslisztet szórunk hozzá, hogy egy nokedli állagú keveréket kapjunk. 

A közepes lángon forrásban lévő leveshez szaggatjuk egy evőkanál segítségével a köles masszánkat és megvárjuk még a leves tetejére feljönnek. Ekkor biztosan megfőttek. 

Tálaljuk.

Apró változtatásokkal sokat tehetünk az egészségünk és az alakunk érdekében is.

Ízorgia

 

Bea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr114891386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása