Ez a receptem a nagymamámra emlékeztet. A zöldborsó leves is, de leginkább a receptírás, ami következik. Pici ebből, pici abból. Nem írtam a pontos mennyiségeket, mert utólag született meg, hogy ebből recept lesz.
Na ki szereti a zöldborsó levest? Nézd csak, belefér egy tudatos étkezésbe ici-pici változtatásokkal.
Hozzávalók:
1/2 kg. zöldborsó
2 közepes sárgarépa
1 fehérrépa
1/2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olaj/kókuszolaj
1/2 evőkanál őrölt piros paprika
só, édesítő
Kölesgaluska:
1 maréknyi köles (szárazon)
1 tojás
kölesliszt
só
A fehér és sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát szintén megtisztítjuk. Egy fazékban felhevítjük az olajat és a zöldségeket, zöldborsót hirtelen megforgatjuk. Félrehúzzuk a tűzről és a fűszerpaprikát hozzáadjuk és elkeverjük. Tetszőleges mennyiségű vízzel felöntjük.(2-3 l.) Sóval és az édesítővel ízesítjük. (Én szeretem, ha édes a borsóleves) Felforraljuk és közepes lángon addig főzzük, még a zöldségek megpuhulnak. Közeben a kölest enyhén sós vízben készre főzzük és leszűrjük. Miután lecsepegett egy tojással összekeverjük. Annyi köleslisztet szórunk hozzá, hogy egy nokedli állagú keveréket kapjunk.
A közepes lángon forrásban lévő leveshez szaggatjuk egy evőkanál segítségével a köles masszánkat és megvárjuk még a leves tetejére feljönnek. Ekkor biztosan megfőttek.
Tálaljuk.
Apró változtatásokkal sokat tehetünk az egészségünk és az alakunk érdekében is.
Ízorgia
Bea