Bajai életem velejárója kisgyermekkoromtól a halászlé főzés. Talán a szokásostól többször és többet fogyasztunk halat. Főleg pontyból, de nálunk nem ritka a vegyes halászlé sem. Azt hiszem innen indult anno a halszeretetem és a diétám, majd az életmódváltásom még jobban fokozta a halfogyasztásom mennyiségét. Legfőképpen azért mert szeretem, kímélő és szint bármely életmódba beilleszthető.
Eddig a szokványos bajai halászlé került nálunk asztalra, ha pontyról beszéltünk, aminek elkészítése nálunk férfi munka. Egy ideje azonban mozgatta a fantáziám, hogy az én életvitelembe beilleszthető ételt készítsek. Így született meg ez a receptem. Minden családtagom és a jómagam tetszését is elnyerte, így közös megegyezéssel szeretett étel lesz nálunk a családi asztalon.
Különös ponty étel egy bajai konyhából:
Hozzávalók:
1-1,5 kg. tisztított ponty
1 szál újhagyma
2 nagyobb répa
1 fehérrépa
1 maréknyi darabolt gomba /tetszőleges/
1 közepes fej karalábé
2 gerezd fokhagyma
1 maréknyi petrezselyem
1,5 dl. rizstejszín
tetszőleges mennyiségű rizstészta, tojás és citrom
só, bors, egy kávéskanál curry, egy kávéskanál kurkuma
A hal fejéből és farkából készül a levesünk. A fejet félbe vágjuk a hal farkát pedig körülbelül 1 cm.-es csíkokra szeleteljük. Lesózzuk és félretesszük. A zöldségeket tetszőlegesen karikázzuk és kockázzuk. Egy nagyobb fazékba tesszük a halat és a szeletelt zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Feltesszük főni és a fűszerekkel ízesítjük. Forrástól számított 25 percig főzzük közepes lángon. Mikor letelt az idő félrehúzzuk és a rizstejszínnel felöntjük. Visszatesszük főni az első forrásig.
Tetszőleges mennyiségű rizstésztával, tojással és citrommal tálaljuk.
Sült pontyszeletek édesburgonyával és karalábéval
A ponty derekakat 2 cm.-es szeletekre vágjuk és alaposabb besózzuk. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk és egymás mellé fektetjük a halszeleteket. Az édesburgonyát és a karalábét megtisztítjuk és kockákra illetve hasábokra vágjuk. A zöldségeket és a halat őrölt borssal meghintjük és 180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
Egészséges hozzávalókból, gyorsan elkészíthető fenséges étel, akár egy ünnepi asztalra is. Fogyasszatok minél több halat. Mindamellett, hogy egészséges, laktató, alakbarát és egy igazi ízorgia.
Ízorgia
B.