Húsos kölesgolyó házi paradicsomszósszal! Formatartó egytálétel!

2017. február 12. 20:43 - Orlovácz Beatrix

kolesgolyo.jpg

Szeretem a hétköznapokban nem túlbonyolítani az éltem. Sokaktól hallom, hogy a legnagyobb problémájuk egy-egy étkezéssel, hogy nincs idejük főzni. Véleményem szerint azonban egy életstílus akkor működik a leghatásosabban, ha tudjuk, hogy mit is eszünk valójában és előre tervezhetően alakítjuk a napjainkat. Valahogy úgy képzelem, hogy ne dél előtt pár perccel próbáljuk meg kitalálni, hogy mit is kellene ebédelni. Nálam előre tervezett minden, de erről a következő cikkemben írok részletesen. 

Hoztam ma nektek egy nagyon egyszerű, gyors és mégis tápláló főételt, amit én előszeretettel készítek a konyhámban. Még bemelegszik a sütő, addig összeáll az alapanyag és már csak a sütés marad hátra. 

 

Húsos kölesgolyó házi paradicsomszósszal

 

Hozzávalók:

100 g. köles

500 g. darált pulykahús

50 g. darabolt póréhagyma

1 tojás

2 g. darabolt petrezselyem

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál olívaolaj

só, bors ízlés szerint

 

Paradicsomszósz:

Házi készítésű paradicsomszószt bazsalikommal, sóval és borssal ízlés szerint átforraljuk és édesítővel ízesítjük.

Egész paradicsom esetén a paradicsomokat  kicsumázzuk és feldaraboljuk majd egy kevés vízben feltesszük főni, sóval, borssal és bazsalikommal. Amikor teljesen szétfőtt egy teaszűrőn passzírozzuk és visszatesszük a tűzhelyre, egy kis édesítővel ízlés szerint édesítjük és 5 percig főzzük.

kolesgolyo2.jpg

A kölest enyhén sós vízben puhára főzöm. Közben a sütőt 180 fokra légkeverésre állítom. 

A húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a póréhagymát, az olívaolajat, tojást és a darabolt petrezselymet. Alaposan összekeverjük. A leszűrt, lecsepegtetett kölest a hússal alaposan összekeverjük és vizes kézzel golyókat formázunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé tesszük őket és mehet a sütőbe. 35-40 perc alatt készre sül. A kész paradicsomszószunkkal tálaljuk. 

Nekem ebből az adagból 11 húsgolyó lett, persze ez függ a nagyságtól. Ha kisebb golyókat formálunk a sütési idő arányosan kevesebb lesz. 

 

Jó étvágyat!

Ne feledjétek, egy életmód vagy diéta akkor tartható, ha felkészültek vagyunk az étkezésünkre. Ne ess abba a hibába, hogy kihagysz egy-egy étkezést, mert nem gondoskodtál előre a megfelelő táplálékról.

 

Ízorgia

 

B.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr1512252322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása