4 főzelék és egy diétás sűrítési mód!

2018. március 15. 21:01 - Orlovácz Beatrix

Hogy álltok a főzelékekkel?

Én sokáig száműztem őket az étkezésemből a fogyásom után. Nem volt egyéb magyarázat rá, mint az, hogy fogalmam sem volt róla, hogy a rántást és a habarást, hogy iktassam ki. 

Ezt fogom megosztani veletek. Azt a praktikám, ami visszahozta a főzelékek iránti szenvedélyem.

Nincs rántás és nincs habarás. Akkor mi is van?Egyetlen liszt. Egy alternatív liszt, ami még le is egyszerűsíti a főzést.

Ez pedig nem más, mint a csicseriborsó liszt! Nincs mellékíze és gyorsan elkészíthető vele az étel. Alkabarát. 

 

Bemutatom 4 főzelék példáján keresztül, hogy hogy is alkalmazom.

 

sargaborso2.jpg

 

Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű száraz sárgaborsó

sárgarépa

vöröshagyma, fokhagyma

őrölt fűszerkömény, fehér bors, só

 Egy fél nagyobb fej vöröshagymát összekockázunk és tetszőleges mennyiségű sárgarépát felkarikázunk. 1-2 gerezd fokhagymát megtisztítunk. Egy lábosba a vöröshagymát minimális vízzel (1 dl. kb.) megfonnyasztjuk és rádobjuk a sárgarépát és a sárgaborsót. Átkeverjük és felöntjük vízzel. Hozzá reszelem a fokhagymát. Ízesítem a fűszerekkel. Amikor már majdnem puhára főtt a borsó ás a répa jöhet a csicseriborsó liszt. 1-2 evőkanál (mennyiségtől függ) lisztet annyi vízzel kikeverek egy kis tálban, hogy egy híg rántás állagot kapjunk. A főzelékünkhöz öntjük a csicseriborsó alapot és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. 

Ízlés szerint tálaljuk.

 

 

tokfozelek.jpg

Tökfőzelék

Hozzávalók:

fagyasztott gyalult tök

kapor

vöröshagyma

almaecet

őrölt piros fűszerpaprika

édesítőszer (xilit, eritrit)

 

A gyalult tököt a kaporral feltesszük annyi vízzel főni, hogy ellepje. Ízlés szerint hozzáadjuk az édesítőszert és a sót. Egy kisebb lábosban minimális mennyiségű vízzel megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát.(én 1 kg. tökhöz fél fej vöröshagymát szoktam tenni) Amikor a gyalult tök felforr hozzáöntjük a kész vöröshagymát. Hozzáadunk egy minimális (1 teáskanál) őrölt piros fűszerpaprikát ízlé szerint. Amikor készre főtt jöhet a csicseriborsó liszt. 1 kg. tökhöz 2 csapott evőkanállal szoktam tenni. A csicseriborsó az előzőek szerint annyi vízzel felöntjük, hogy híg rántást kapjunk és egy kézi habverővel elkeverjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tökhöz és folyamatosan kevergetve összeforraljuk. Amikor kész 1 evőkanál almaecetet elkeverünk benne. 

 

Borsó főzelék

Hozzávalók:

tetszőleges mennyiségű zöldborsó

édesítőszer (xilit, eritrit)

A zöldborsót annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Hozzáadjuk a sót és az édesítőt. Amikor már késznek ítéljük hozzáöntjük a csicseriborsó lisztet a vízzel elkeverve és összeforraljuk.

Tetszőleges hússal/tojással tálaljuk.

 

 

sargaborso.jpg

Babfőzelék

tetszőleges fajta bab

őrölt babérlevél

fokhagyma

só, őrölt bors

őrölt piros paprika

 

A babot annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Amikor felforrt hozzáadjuk a fűszereket és hozzáreszeljük a fokhagymát. Készre főzzük. A fentiek szerint a csicseriborsó liszttel sűrítjük. 

 

 

Jó étvágyat!

 

Ízorgia 

B.

Instagram elérhetőség

Facebook elérhetőség

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr9313742218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása