Bevallom őszintén, hogy nem volt része a táplálkozásomnak hosszú ideig a kókusz. Valahogy mindig a kekszből készült golyó jutott eszembe róla, kókuszban meghempergetve. Ami nem tartozott a kedvenceim közé. Volt azonban, ami mindig mozgatta a fantáziám. A már szint minden boltban kapható kókuszdió. Addig szemezgettem vele még egyik nap vettem egyet és családi összefogásban feltörtük a párommal. Megkóstoltuk, majd továbbléptünk. Nem volt rossz, de jónak sem tituláltam volna. Nem hagyott túl nagy nyomot bennem.
Valamiért azonban nem hagyott nyugodni ez a kókusz őrületem és egy reform üzletben vásároltam kókusz chipset. Ez mindent vitt. Egy igazi ízorgia volt. Használtam édes reggelik készítéséhez, ettem csak úgy magában nassolás gyanánt.
Majd sorra jött a kókuszreszelék. Még a régi életemből emlékszem a Raffaello ízére. Szerettem. Megalkottam hát az én házi kókuszgolyómat. Igazi függőséget okozott. Puha, friss, könnyű és nem utolsó sorban tudtam miből készült. Ha eddig nem próbáltad, melegen ajánlom. Isteni ízorgia.
A receptem:
- 3 tojás fehérje
-csipet só
-10 dkg. eritrit
-20 dkg. kókuszreszelék
A tojások fehérjét a sóval és az eritrittel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és óvatosan összeforgatjuk. A sütőt 180 fokon előmelegítjük légkeveréssel. A masszánkból kézzel, finom mozdulatokkal golyókat formázunk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megspékelheted esetleg a közepébe nyomott egy-egy szem mandulával. Addig sütjük, még a külső kókuszreszelék réteg el kezd barnulni.
Amennyire egyszerű, annyira finom. Egészséges életmódba és diétába beilleszthető. Fő szempont a mértékletesség. Szimpla adagot csinálj, mert a dupla is pillanatok alatt elfogyna. Ez az a könnyű édesség, amit nehezen lehet letenni.
Bármivel szemezel régóta, próbáld ki, mert lehet megtalálod a legújabb kedvenced.
Jó sütögetést!
Ízorgia
B.