Könnyű húsvéti hidegtál!

2017. április 12. 19:41 - Orlovácz Beatrix

husvet1.jpg

 

Nyakunkon a húsvét. Számomra az ünnepek mindig kihívást jelentettek, hogy megtartsam az egyensúlyt az étkezésemben, ne hiányoljak semmit és mégis tudatos legyek. 

Összeállítottam egy húsvéti menüt, aminek alapja a tojás, ami ugye ilyenkor egy alapvető hozzávalónak számít. Mégis más és eltér a megszokottól. Megvonom a kalóriákat ott ahol csak lehet, de próbálok egy élhető és élvezhető ízkompozíciót alkotni. 

 

A menüm:

Francia saláta, fürjtojással töltött hideg csirkefasírt, kaszinótojás és sonkatekercs.

Máshogy hangzik, mint egy tojás és saláta kombináció. Igaz?

 

A recept:

 

Francia saláta:

francia saláta alapzöldségek /jelen esetben: sárgarépa, fehér répa, zöld borsó, alma/

natúr joghurt

só, őrölt bors

házi készítésű minden mentes mustár

édesítő

A zöldségeket apró kockára vágjuk és enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Mikor kész hozzákeverjük az apró kockára vágott almánkat. Natúr joghurttal kikeverjük. Hozzáadunk egy pici mustárt, édesítőt és sózzuk, borsozzuk. Mehet is a hűtőbe hűlni.

 

Hideg csirkefasírt fürjtojással töltve:

darált csirkemell

kockázott vöröshagyma

fokhagyma

só, bors, apróra vágott petrezselyem,

főtt fürjtojás

 

A csirkemellet a vöröshagymával, zúzott fokhagymával alaposan egyneműre keverjük. A fűszerekkel ízesítjük. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, aminek a közepébe egy főtt fürjtojást helyezünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük. Ne süsd túl, mert a csirkemell könnyen kiszárad.

 

Kaszinótojás:

keményre főtt tojás

natúr joghurt

só, őrölt bors

A tojásokat hosszanti irányban ketté vágjuk és kikaparjuk a sárgáját. Egy tálba a tojás sárgáinkat villával összetörjük, natúr joghurttal kikeverjük, hogy egy krémes állagot kapjunk. Fűszerezzük. Habzsákba kanalazuk és visszatöltjük a tojásfehérjénkbe. 

 

Sonkatekercs:

Tetszőleges sonka /jelen esetben csirkemell sonka/

light túró

natúr joghurt

tojás

apróra vágott petrezselyem, csipetnyi frissen reszelt torma, só, bors

A túrót villával összetörjük és egy keményre főtt tojással, botmixer segítségével pépesítjük. Hozzáadunk annyi natúr joghurtot, hogy egy masszív állagot kapjunk. Fűszerezzük. Habzsák segítségével a sonkánk közepébe hosszanti irányban betöltjük és feltekerjük.

 

husvet2.jpg

Kiiktatva a majonézes, túl zsíros vagy túl nehéz felesleges hozzávalókat, egy igazán izgalmas ételsorozatot kapunk. Paprikával, paradicsommal és egyéb zöldségekkel tálalva egy fenséges főétel születik. 

Az alapja mindennek a tojás és a natúr joghurt, mégis mindegyik fogás más és más ízvilágot képvisel.

 

Ne vonj meg semmit önmagadtól, mindössze alakíts úgy az ünnepi étkezéseidet, hogy öröm legyen az asztalhoz ülni, majd jövő héttől ismételten a tükörbe nézni.

 

Ízorgia

 

B.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izorgia.blog.hu/api/trackback/id/tr412420219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása